Floortje reist, soms alleen soms samen, naar alle uithoeken van de wereld om de mooiste mensen en verhalen te vinden. Mensen die van de gebaande paden gaan en of een inspiratie voor ons allen kunnen zijn.

Over de afleveringen

Op deze pagina is extra informatie over en uit de afleveringen van Floortje te vinden. 

Het 5-daagse Tihar festival is een hindoeïstisch festival dat wordt gevierd in Nepal. Het is hetzelfde festival als het Deepawali, dat in India, Sri Lanka en Bangladesh wordt gehouden. In Nepal viert elke hindoeïstisch etnische groep het feest op hun eigen manier. Het festival staat grotendeels in het teken van het vereren van de goden en de heilige dieren in de godsdienst. Zo begint het festival met de dag van de kraai, worden huisdieren vereerd en staan er een aantal dagen in het teken van de koe en de os. Tihar betekent in het algemeen het festival van het licht. Er worden zowel binnen als buiten veel kaarsen aangestoken en de straten worden versierd met gekleurde rijst en bloemblaadjes en er wordt vuurwerk afgestoken. Het festival is een mooi voorbeeld van de gecompliceerde relatie tussen mens en dier, waarbij dieren tijdens het feest vereerd worden, maar gedurende het jaar op straat rondlopen zonder dat iemand naar ze omkijkt.
- - -

Om de dag van de hond te vieren, gaan Floortje en Jasper langs bij opvangcentrum Community Dog Welfare Kopan. Kate en Doug Clendon vangen hier zwerfhonden op uit Kopan. Samen met de vijf vrijwilligers geven zij de honden onderdak en eten, beweging en medische zorg. De opvang steunt volledig op donaties en vrijwilligers. Op hun website is meer te lezen over donaties en het vrijwilligersprogramma.

- - -
Doma Paudel is de eerste vrouwelijke natuurgids in Nepal. Samen met haar broer Raj runt ze hun bedrijf Nepal Dynamic Eco Tours. Ze neemt toeristen mee op safari’s en trektochten door de natuur van het Chitwan National Park. Daarnaast is Doma betrokken bij verschillende natuurprojecten die bijdragen aan de bescherming van wilde dieren in Nepal. Ze leidt een wildlife victim fund organisatie, waarmee ze mensen steunt die slachtoffer zijn geworden van een mens-dier conflict in het nationale park. Daarnaast was ze vijftien jaar lang vrijwilliger bij een community based anti-poaching netwerk. Ondanks de vervelende ervaring die ze heeft met de wilde dieren door het overlijden van haar moeder, is Doma vooral gemotiveerd in haar werk door het beschermen van de dieren. Ze vindt dat de conflicten niet de schuld zijn van de dieren en wil met haar organisatie het aantal conflicten verminderen, maar ook het begrip voor de conflicten vergroten. De acties van Doma Paudel zijn te volgen via haar instagram @nepal_dynamic_eco_tours_.

Jasper Doest neushoorn

Credits: Jasper Doest

De Elephant Conservation and Care Centre (ECCC) is India’s eerste opvangcentrum voor zwaar uitgebuite en mishandelde olifanten. Het centrum werd in 2010 opgericht door Wildlife SOS in samenwerking met de Uttar Pradesh Forest Department. Momenteel verzorgen het ECCC zo’n 30 olifanten die werden gered uit extreme nood. Sommige werden gebruikt om te bedelen, andere brachten hun leven lang door in gevangenschap als tempelolifanten of in circussen. Het ECCC heeft een methode bedacht om de olifanten te verzorgen zonder het gebruik van dwangmiddelen en mishandeling. De dieren kunnen vrij rondlopen en worden hoogstens begeleid door een bamboestok met een zacht kussen eraan. Door middel van beloningen hebben de oppassers de dieren getraind om op een diervriendelijke manier mee te werken aan de verzorging. Zo krijgen de olifanten elke dag een douche, staat hun verblijf vol met natuurlijke vegetatie, krijgen zij een voedzaam dieet en maken zij elke dag een ochtendwandeling door de omgeving. De oppassers geven de juiste veterinaire zorg, waarbij een eerste prioriteit is om de olifant zo min mogelijk stress te bezorgen.

Wildlife SOS heeft meerdere locaties binnen India om mishandelde wilde dieren op te vangen en te verzorgen. Ze zijn een Non Profit Charitable Organisation en hun verzorging wordt volledig bekostigd door donaties. Daarnaast zetten zij regelmatig petities op om de regelgeving in India te veranderen en wilde dieren te beschermen. Meer informatie over hun acties en hoe te doneren is te vinden op hun website.

Jasper Doest olifant

Credits: Jasper Doest

Sudevi Dasi (65), geboren als Friederike Irina Bruening, woont al meer dan veertig jaar in India. Ze is geboren in Berlijn en groeide op in toenmalig West-Duitsland, in relatieve luxe en had een behoorlijk onbezorgde jeugd. Vanaf haar 19e reisde ze door verschillende landen in Azië, waaronder India. Daar raakt Friederike geïnspireerd door het spirituele leven en de Indiase filosofieën. Ze bekeert zich tot het hindoeïsme en begint haar leven te wijden aan een goeroe. In deze periode verandert zij ook haar naam van Friederieke Irina Bruening naar Sudevi Dasi. 

Ongeveer 25 jaar geleden vond Sudevi per toeval een gewond kalfje op straat bij haar in de buurt. Er ontstond een bijzondere band tussen haar en het kalf. Omdat Sudevi zo geraakt was door haar contact met de koe, besloot ze om meer koeien in nood op te vangen. Dit soort gevallen kwam steeds vaker voor in India: meer boeren kregen een tractor in hun bezit en professionaliseerden hun landbouw, waardoor koeien sneller werden afgedankt. Het leven in India werd bovendien steeds duurder en dus belandden koeien vaker op straat, waar het verkeer ook steeds drukker werd en aanrijdingen dus ook steeds frequenter.

Om de kunnen groeien huurde Sudevi een huisje met een stuk land waarop ze de koeien kon gaan houden. Op deze plek woont ze nu, 25 jaar later, nog altijd. Inmiddels staat de teller op zo’n 3000 koeien die in de opvang (goshala) van Sudevi verblijven. Dagelijks komen er tussen de 10-30 koeien bij haar binnen. Veel dieren zijn er zo slecht aan toe, dat ze enkel in de goshala komen om rustig te sterven. Sudevi schat dat er in de afgelopen 25 jaar zo’n 30.000 koeien door haar goshala zijn gepasseerd. Ongeveer de helft daarvan is gestorven in de opvang. Daarnaast probeert Sudevi veel koeien ook weer onder te brengen bij andere goshala’s, omdat er sprake is van extreem ruimtegebrek in de opvang.

In 2019 ontving Sudevi voor haar werk voor de koeien de Padma Shri award – de op vier na hoogste onderscheiding voor burgers in India. Dankzij deze award geniet Sudevi veel respect in India, en is haar werk bekender geworden wat resulteert in meer donaties voor de goshala. Geregeld komen mensen geld, spullen en medicatie naar de goshala brengen. Overheidssteun in de vorm van geld krijgt Sudevi niet. Ze verdient wat geld door haar huis in Duitsland te verhuren. Verder leeft ze volledig van giften.

Meer over de opvang van Sudevi is te vinden op haar website. Hier kun je ook geld doneren om haar te steunen.

Jasper Doest koeien

Credits: Jasper Doest

In Mumbai ontmoeten Floortje en Jasper politieman Murlidhar. Hij zet zich naast zijn werk in voor de bevolking en vangt slangen, die een gevaar vormen in de stad. Murlidhar werd op zijn achtste gebeten door een brilslang. Nu is hij de slangenexpert van Mumbai en kunnen burgers hem gratis bellen om allerlei soorten slangen te vangen: van brilslangen tot pythons. Hij wil voorkomen dat de burgers de slangen doden, om het ecosysteem van India te beschermen. Daarom stelt hij de gevangen slangen veilig en laat hij ze vrij in hun leefgebied.

Murlidhar doet waardevol werk voor de stad. Er is weinig kennis over slangen en veel burgers hebben te weinig geld om professionele hulp in te schakelen als ze er een treffen. Hierdoor vallen er jaarlijks veel doden door slangenbeten. Hij vindt het dan ook uiterst belangrijk om zijn dienst gratis aan te bieden, hij ziet het als zijn hobby.

- - -

Op de stranden van India vindt jaarlijks het religieuze feest Chhath Puja plaats. De boeddhisten aanbidden daarbij de zonnegod. Het feest duurt van zonsondergang tot zonsopgang. Bij zonsondergang gaan de boeddhisten tot hun middel het water in, sommigen blijven daar staan tot zonsopgang. Ondanks dat er bij het feest geen dieren worden betrokken, vieren de mensen wel de natuur. Dit laat zien hoe de bewoners van India de natuur erg respecteren.

- - -

Uiteindelijk rijden Floortje en Jasper naar de stad Pushkar. Normaal vindt hier de beroemde kamelenmarkt plaats, maar die is dit jaar afgelast wegens een besmettelijke veeziekte in de regio. Veel arme handelaren zijn dagen onderweg naar de markt, en een groot deel zal niet hebben meegekregen dat de markt niet doorging. De kamelen handel is vaak hun enige inkomstenbron, dus ze blijven op de markt staan, hopende dat zij toch een kameel kunnen verkopen. Op een plek als deze is het contrast tussen rijk en arm in India uiterst goed te zien. Wederom hebben mensen de dieren nodig om in leven te blijven.

Jasper Doest slang

Credits: Jasper Doest

De 33-jarige Hakam Zarari sloeg alarm toen hij een Facebook-post tegenkwam over de laatst overgebleven dieren in de dierentuin van Mosul: Lula de beer en Simba de leeuw, beide uitgemergeld, ziek en heel zwak. De internationale dierenhulporganisatie Four Paws kreeg lucht van de situatie en riep vrijwilligers in Mosul op om de dieren te verzorgen. Hakam reageerde op de oproep en organiseerde samen met Four Paws en dierenarts Amir Khalil een reddingsactie. Na een proces van twee maanden, konden de dieren worden vervoerd naar opvangcentra in het buitenland.

Over de redding van Lula en Simba is een boek geschreven, Father of Lions, door de Britse journalist Louise Callaghan. De titel van het boek verwijst naar vrijwilliger Abu Laith, wiens (gekozen) naam Arabisch is voor ‘vader van leeuwen’. Abu Laith woonde vlakbij de dierentuin en hielp al sinds 2013 regelmatig bij de verzorging van de dieren. Tijdens de bezetting van de stad door IS kon ook Abu Laith niet of nauwelijks voor de dieren zorgen, maar na de bevrijding deed hij dit met een groep vrijwilligers onder leiding van Hakam wel weer.

Inmiddels bestaat de dierentuin niet meer; er is alleen een speelpark voor kinderen over. Lula de beer leeft inmiddels in een opvangcentrum in Jordanië, Simba de leeuw zit in een natuurpark in Zuid-Afrika.

- - -

Jassim al-Asadi is de directeur van het kantoor van NGO Nature Iraq (iraaks Natuuragentschap) in Chibayish (het Zuiden van Irak). Jassim is geboren in de moerasgebieden, maar verhuisde in 1974 naar Baghdad om te studeren. Hij is expert in watermanagement en staat in nauw contact met de lokale communities in de moerasgebieden. Ook heeft Jassim een belangrijke rol gespeeld in het terugbrengen van het water in de moerassen nadat het gebied door Saddam Hoessein was drooggelegd. In deze aflevering van de serie ‘Van Ninevé naar Nazareth’ van de EO is Jassim te zien als hij vertelt over de moerasarabieren.

Het wordt steeds moeilijker voor de lokale bevolking om te overleven in de moerassen. De manier van leven van de Ma’Dan en hun waterbuffels wordt door klimaatverandering, oorlogen en de bouw van dammen bedreigd. De temperaturen in Zuid-Irak zijn de laatste jaren tot boven de 50 graden gestegen. In de moerassen is geen elektriciteit voor airconditioning of ventilatoren, dus zijn veel vrouwen en kinderen de hitte ontvlucht. Door het droge klimaat daalt het waterniveau en wordt het water langzaam te zout voor de buffalo’s om te drinken. Hierdoor neemt het aantal bacteriën in het moeraswater toe en worden buffalo’s ziek. Ook wordt de grond steeds minder vruchtbaar, waardoor veel bewoners gedwongen worden te vertrekken.

Jasper Doest buffels

Credits: Jasper Doest

Twintiger Hasan Kizil woont in Mardin in Zuid-Oost Turkije. Er zijn veel dieren in Mardin: er wonen veel boeren met vee, ezeltjes worden als lastdieren gebruikt bij allerlei soorten werk en ook zijn er veel zwerfdieren. Toen Hasan ooit een gewonde zwerfkat vond die in zijn armen stierf, besloot hij om deze hulpbehoevende dieren te gaan helpen. Hasan was altijd heel creatief en zo begon hij met het knutselen van rolstoelen en protheses voor dieren die niet of niet goed meer zelfstandig kunnen lopen. De hulpmiddelen maakt hij van afgedankt speelgoed of andere spullen die voorhanden zijn die hij gesponsord krijgt van bedrijven, via fundraisers of andere donaties. Hasan heeft zichzelf alles aangeleerd; hij heeft geen opleiding gevolgd in het ontwerpen van deze hulpmiddelen of diergeneeskunde. Maar hij gelooft in dieren, of zoals hij zelf zegt: "Dieren werken beter dan wij. Ze maken goed wat de mens kapot maakt, ze werken altijd voor deze planeet en helpen het ecosysteem. Zij zijn de ware hoeders van de natuur" 
---
MAG (Mines Advisory Group) is een internationaal opererende organisatie die ook actief is in Irak/Koerdistan. In deze regio zijn 8 honden, 6 begeleiders en 2 teamleiders. Het voordeel van werken met landmijnspeurhonden is dat ze veel sneller een groot gebied kunnen onderzoeken en dat ze veel specifieker de geur van landmijnen kunnen onderscheiden van metaal. Het gebied waar ze in werken is “highly contaminated” maar de motivatie is groot: alle hondengeleiders zijn Koerdisch en allemaal hebben ze persoonlijk te maken gehad met landmijnen. 
---
Oud-student diergeneeskunde Ayaz Dara woont in het Kawergosk vluchtelingenkamp in Iraaks-Koerdistan. Hij vluchtte uit Syrië waar hij bijna klaar was met zijn studie totdat de burgeroorlog uitbrak, door het geweld sloot zijn universiteit en kon hij het niet afmaken. Samen met zijn moeder is hij een stichting begonnen ten behoeve van het dierenwelzijn in het kamp: hij geeft voorlichting aan kinderen en strijdt voor betere dierenrechten. Hij zegt hier zelf over: "onderlinge sympathie tussen mensen voor dieren neemt af in tijden van oorlog. Mensen kunnen geen medeleven opbrengen als ze het moeilijk hebben" Maar dat geldt niet voor Ayaz: het grootste deel van zijn tijd loopt hij met zijn dokterstas rond om gewonde dieren zo goed en kwaad als het kan medische zorg en liefde te geven. 

Schermafbeelding 2023-03-09 om 19.10.52

Credits: Jasper Doest

Kamelenworstelen is een Turkse traditie van al meer dan duizend jaar oud. Het idee is dat twee mannelijke kamelen (opgefokt door het paraderen van een vrouwtje) met elkaar vechten om haar voor zich te “winnen”. Het gevecht is afgelopen als een van de kamelen neergaat, wegrent of gilt. Voorstanders van het worstelen benadrukken dat dit ook in de natuur zo gaat. De tegenstanders vinden het pure dierenmishandeling ter vermaak voor de mens.

Het houden van wedstrijdkamelen is vaak een lange familietraditie en de kameel is dan ook onderdeel van de familie en worden benaderd als een klein broertje. Omdat kamelen een onderdeel zijn van de familie, leggen ze geen prestatiedruk op de kameel. Desondanks willen ze liever niet dat die verslagen wordt. Het kameelworstelen is ook in Turkije omstreden maar in de wet wordt er geen bescherming geboden omdat het als folklore wordt gezien.

---

Mert Akkoek (Instagram @mertakkoek) heeft een eigen, goedlopend bedrijf in medische consultancy. Een paar jaar geleden woonde hij nog in het centrum van Istanbul, waar hij 3 honden had. Hij ging als vrijwilliger in de weekenden vaak met vrienden naar gebieden buiten de stad, om daar de zwerfhonden te voeren die door de overheid uit de stad en naar de buitengebieden worden gebracht. Vaak nam hij dan een oude, zieke of anderszins zwakke hond mee naar huis. Hij besefte na enige tijd dat dit niet langer te combineren was met zijn huis midden in de stad. Speciaal voor de honden besloot hij daarom om buiten de stad te gaan wonen!

Inmiddels heeft Mert op zijn boerderij zo’n 20 honden, een blind paard dat hij al sinds veulen in zijn bezit heeft, vele katten, meer dan 40 gewonde zeemeeuwen en andere vogels en sinds kort ook een baby-ezeltje.

Mert was in zijn studententijd voorvechter van mensenrechten maar nu daar goed mee gaat heeft hij zijn aandacht verplaatst naar dieren. Volgens Mert heeft dit een groot filosofische volwassenheid nodig: “Zodra het met de mensen goed gaat, is er pas aandacht voor de dieren. Dan kun je pas erkennen dat dieren ook rechten hebben.”

03floortjegaatmee-creditsjasperdoest

Credits: Jasper Doest

In de eerste aflevering van Floortje Gaat Mee bezoeken Floortje en Jasper in Roemenië één van de laatste beren in privébezit. Baloo wordt op een skiresort vastgehouden in kleine, ijzeren kooi. Hij is helemaal alleen, heeft veel te weinig beweegruimte, en als voeding krijgt hij cornflakes en limonade. Baloo is al 23 jaar in bezit van de eigenaar van het skiresort, de eigenaar heeft door connecties op hoog niveau een vergunning weten te bemachtigen en daarom hebben dierenorganisaties, ondanks hun vele pogingen, Baloo nog altijd niet weten te bevrijden. Zoals Baloo zijn er veel beren in Roemenië die nog altijd in kleine kooien worden vastgehouden. Sinds 2005 is het in Roemenië illegaal voor particulieren om beren te houden, toch zijn er nog altijd plekken waar deze wet niet wordt nageleefd en er zijn nog veel beren in particulier gevangenschap. Door de petitie te tekenen kunt u uw steun kenbaar maken. Red samen met ons Baloo.

----

Wie zich al jaren inzet voor Baloo en alle andere verwaarloosde en mishandelde beren is Cristina Lapis van LiBearty. Zij heeft al meer dan honderd beren gered en zij hebben een nieuw thuis gevonden in Zarnesti, in het midden van Roemenië, bij berenopvang Libearty. Cristina doet dit al 25 jaar, in haar eigen tijd en met eigen geld dat ze via fondsenwerving binnenhaalt. Ze is enorm gedreven om de beren een zo goed mogelijk leven te geven, maar eigenlijk horen de beren volgens Christina vrij in de bossen. Door ontbossing en stedelijke uitbreiding komt de mensheid in de leefgebieden van beren waardoor mensen en beren steeds meer met elkaar in aanraking komen, wat gevaarlijke situaties oplevert. Het redden van beren is dus een meervoudig complex probleem waar gelukkig mensen zoals Cristina zich voor inzetten.

06floortjegaatmee-creditsjasperdoest

Credits: Jasper Doest

Seizoen Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld 

Aflevering 1 - Nepal
In de eerste aflevering reist Floortje terug naar Maggie die een weeshuis runt in Nepal. In de afgelopen vier jaar is er veel voor Maggie veranderd; zo ging ze door een periode van diep verdriet en rouw na het verliezen van haar jongste kind Ravi, maar ook kreeg haar leven een nieuwe liefdevolle wending. Verder verwezenlijkte ze een grote droom; ze opende één van de meest duurzame scholen ter wereld, mede dankzij de grote hoeveelheid donaties uit Nederland naar aanleiding van de aflevering van vier jaar geleden.

floortjeinfofacebook

Aflevering 2 - Jemen
In Jemen, waar nog steeds een enorme humanitaire ramp plaatsvindt, maakt Floortje het verhaal dat ze eerder niet kon maken omdat ze het grootste deel van haar verblijf in een schuilkelder zat en voortijdig het land moest verlaten. Ze loopt mee met de 33-jarige Belgische Rima die voor Het Rode Kruis in een stad dichtbij de frontlinie werkt.

jemeninfograhpic

Floortje blikt in deze podcast terug op de reizen naar Jemen en vertelt ze over haar afscheidsbrief, het bezoek aan de psycholoog en waarom ze haar ouders niet vertelde dat ze terugging naar Jemen. 

Aflevering 3 - Nieuw-Zeeland
Floortje gaat opnieuw naar de Nederlandse Miriam in Nieuw- Zeeland. Een paar seizoenen terug liet Floortje zien hoe Miriam geheel zelfvoorzienend in de bossen woonde met haar oudere echtgenoot Peter. Floortje zoekt haar nu op als ze opnieuw een tocht maakt door de Nieuw-Zeelandse wildernis met vriendin Tamar. Maar deze keer zonder Peter. Ze ziet hoe het leven van Miriam en Peter flink is veranderd ten opzichte van haar laatste bezoek.

Infographicnieuwzeelandfb

Aflevering 4 - Sint-Helena
In 2014 bezocht Floortje de Engelse dierarts Joe Hollins die op het prachtige en extreem geïsoleerde eiland Sint-Helena woont. Een plek die je alleen kon bereiken met een boottocht van vijf dagen. Inmiddels is er veel veranderd op het eiland en is het een stuk minder geïsoleerd doordat in 2017 een directe verbinding met de bewoonde wereld werd gerealiseerd. Wat heeft deze grote verandering voor impact op het leven daar?

infographicsthelena3

Aflevering 5 - Groenland
In seizoen 1 bezocht Floortje de Franse familie Brossier op hun ingevroren zeilboot in Canada. Negen maanden per jaar woonden Eric, zijn vrouw en twee jonge dochters op deze boot, midden op het ijs. Buitentemperaturen van -30, ijsberen op de loer, maar óók schommelen aan de giek en op de snowscooter naar school. Wonen ze nog steeds op deze ijskoude, maar bijzondere plek? Of hebben ze hun anker ergens anders uitgegooid? 

infographicfambossier-Hersteld

Aflevering 6 - Engeland
Tot slot zoekt Floortje maar liefst twee oude bekenden op die het einde van de wereld heeft verlaten en teruggekeerd zijn naar hun 'thuisland' Engeland. Wat beweegt iemand om het paradijs te verruilen voor het grauwe en grijze Engeland? Lukt het om daar weer het oude leven op te pakken?

infographicuk

Seizoen 6

Aflevering 1: South Georgia Deel I
Floortje gaat op haar langste reis ooit, een reis waar ze al jaren over droomt. Om de Britse Sarah op South Georgia te ontmoeten, was Floortje bijna een maand onderweg. Sarah runt op het prachtige eiland het meest afgelegen museum ter wereld. En de reis ernaartoe en de ontmoeting met Sarah wel was zo bijzonder dat daar twee afleveringen over gemaakt moesten worden.

Floortje over haar reis naar South Georgia: “Ik heb al heel wat onvergetelijke, indrukwekkende en soms ook eindeloze reizen mogen maken, maar nog nooit was ik zo lang onderweg en ging ik zover weg van de bewoonde wereld. En als we het dan toch over mijlpalen hebben, nergens zag ik zo ongelofelijk veel wildlife en ongerepte natuur als op dit kleine eiland, op zo’n 1500 km van Antarctica. En het ironische is dat de ontmoeting met de hoofdpersoon nog nooit zo kort was. Ik heb Sarah slechts zes uur kunnen spreken omdat de boot weer door moest. Toch waren zowel de ontmoeting met Sarah als de reis zo indrukwekkend dat ik er twee afleveringen van heb gemaakt.’’

Aflevering 2: South Georgia Deel II
Floortje reist naar South Georgia voor een ontmoeting met de beheerder van ’s werelds meest afgelegen museum; de enthousiaste Sarah. Sarah woont in een oud walvisverwerkingsstation in het haventje Grytviken, wat nu dient als museum. Floortje krijgt een rondleiding over het terrein en praat met enkele van de jongeren in Grytviken die als vrijwilliger op het eiland verblijven. Ook vertelt Sarah over haar moeilijke jeugd en over de beslissing om haar thuis te verlaten voor een geïsoleerd eiland bij de Zuidpool.

Sarah: "Alles wat je in je leven doet, voert naar hetgeen wat je uiteindelijk doet. We hadden dit niet zo gepland maar we vinden het heerlijk. Het is ongelofelijk om op dit punt in je leven te weten dat je echt gelukkig bent met wat je tot nu toe gedaan hebt.
Wat me hier aantrok, was dat dit een ongelofelijke plek was waar alles beter in balans was dan de wereld die ik kende. Ik was helemaal weg van het dierenleven en de wildernis hier. Ik hou van het landschap, van het feit dat er pinguïns rond je huis lopen. En daarvan geniet ik nu nog net zoveel als toen."

Aflevering 3: Vanderlin Island
De Nederlander Abel Tasman bereikte in 1644 Vanderlin Island, het grootste eiland van de Sir Edward Pellew eilandgroep. Toentertijd woonden hier een groep Aboriginals genaamd de Walu, maar vandaag zijn de enige inwoners van Vanderlin Island Chris Smith, zijn vrouw Amanda en hun drie kinderen.

Chris kwam via de vader van Amanda met haar in contact en sindsdien zijn de onafscheidelijk. Het gezin komt rond van het inkomen dat Chris als mijnwerker heeft gespaard en leeft van de jacht, de visvangst en hun zelf verbouwde gewassen. Samen proberen ze de natuur hier te behouden en één te zijn met het eiland, door te leven op de manier zoals hun voorouders dat deden.

Chris over Amanda: “We konden zo goed met elkaar overweg, we waren elkaars beste vrienden. Beter bestaat niet: Als je beste vriendin ook de moeder van je kinderen is en je geliefde. Dan kun je samen gelukkig oud worden.”

Aflevering 4: Wyoming
Naast Yellowstone park en Devils Tower staat Wyoming ook bekend om haar uitgestrekte vlaktes en enorme kuddes wilde dieren. Midden in deze eindeloze wildernis woont de Nederlandse Carolina. Dertig jaar geleden verhuisde ze impulsief naar Amerika om haar dromen achterna te jagen. Nu trekt ze met haar kudde geiten, een stel honden en een caravan door Wyoming.

Haar man Greg werkt ook op de boerderij en is ’s winters werkzaam als vrachtpiloot waarvoor hij de wereld rondvliegt. Hij is dan gemiddeld tien dagen per maand thuis. Ze zien elkaar hierdoor vrij weinig, maar dit is voor hen geen probleem: “Het is gewoon zo gegroeid. Ik verwacht niet dat hij dingen opgeeft en hij wil niet dat ik wat verander. En dat gaat goed. Als we met pensioen zijn, kippen houden en tomaten telen, dan kunnen we samen zijn en elkaars hand vasthouden.”

Floortje reisde even met Carolina en haar achthonderd huisdieren mee, en ervoer hoe het is om als de cowboys te leven.

Aflevering 5: Uruguay
De Zweedse Magnus, Argentijnse Virginia en hun tweeling laten huis en haard in het veilige Oslo achter om opnieuw te beginnen in Uruguay. Hun oude woonplaats lijkt voor velen een paradijs, maar daar denken de twee biologen anders over. Door klimaatverandering en de druk van de consumptiemaatschappij besluiten ze te verhuizen. In Uruguay kopen zij 42 hectare bos- en graslandschap. Floortje bezoekt ze op hun ‘eilandje’ en samen drinken ze wat biertjes. Het koppel vertelt over de moeilijke verhuizing en hoe ze een leven opbouwen uit niets.

“We doen dit omdat we een beter leven willen voor onszelf, niet om de wereld te redden. Ik wil me niet terugtrekken uit de samenleving. Ik wil alleen minder afhankelijk zijn van de samenleving zoals die nu functioneert. Het gaat me niet om redden. Ik red geen ene mallemoer. Ik probeer te leven op een manier die beter aansluit op waar ik in geloof. Door eerlijk tegenover mezelf te zijn. De mening van anderen boeit me niet. Ik wil leven op een manier die voor mij goed voelt.” – Magnus & Virginia

Magnus en Victoria hopen dat mensen van hun verhaal hebben genoten en zich geïnspireerd voelen om te veranderen als ze dat willen. Mocht je zelf een kijkje willen nemen in hun interessante leven en ze willen helpen, in ruil voor huisvesting en hun zelf verbouwde groenten, dan ben je van harte welkom bij Off-grid living in Uruguay!

Aflevering 6: Nova Scotia
Floortje gaat langs bij de Canadese ‘bosjesman’ Sam Ainsworth, die op zijn 22e besluit dat hij in de wildernis thuishoort. Twee jaar lang werkt hij dag en nacht op een vissersboot om geld te sparen. Van dit geld koopt hij 85 hectare grond in Nova Scotia. Voordat hij permanent de bossen intrekt, ontdekt hij eerst Europa. Hier blijft hij bijna zes jaar. “Mijn kaarsje was bijna opgebrand, maar o, wat brandde het mooi. In Europa maakte ik ontzettend veel plezier, maar het was onhoudbaar plezier. Mijn ziel raakte beschadigd, ik had een nieuwe, zware uitdaging nodig.”

Inmiddels leeft hij al meer dan negen jaar in de bossen van Nova Scotia. Hij komt rond van de kleine toelage die hij krijgt van de overheid voor het beheer van het bos. Bovenop de berg heeft Sam ook een kantoortje gebouwd, waar hij elke dag naartoe gaat. Hier schrijft hij al lange tijd een boek over het eerste jaar dat hij op de berg woonde. Hij beschrijft zijn ervaringen van het onbekende tegemoet gaan en de wilskracht en de voldoening die het je schenkt als je je doel eindelijk behaald hebt. “Ik ben hier gekomen omdat ik omringd wilde zijn door de natuur. Dat inspireerde me. Maar toen beseft ik dat ik de echte reis in m’n psyche moet afleggen. En het terrein buiten is ruig, maar je eigen psyche is ook prachtig, woest en interessant.”

Aflevering 7: Cambodja
Floortje bezocht Sharyn en Ben Davis en hun kinderen Amelie en Jarrah. Ze wonen diep in het Cambodjaanse regenwoud. Ben groeide op in het oosten van Oregon, VS en wist al vanaf achtjarige leeftijd dat hij een milieuactivist was. “Mijn vader wilde een boom omhakken, maar dat liet ik niet toe. Ik smeekte en discussieerde. Ik wilde de boom redden. Toen gaf hij me een stuk land, dat werd mij bos voor wilde dieren.”

Sharyn leerde in Sydney voor accountancy, maar besefte dat dit haar niet gelukkig maakte. Ben kwam in 1992 voor het eerst in Cambodja en ging vaak terug. Tot zijn spijt verdwenen steeds meer van de plekken die hij bezocht. In Cambodja ontmoette het stel elkaar en nu zetten ze zich samen in voor het beheer van het regenwoud.

Ben patrouilleert al zes jaar iedere dag door de jungle, op zoek naar houthakkers en stropers. Tijdens haar reis trok Floortje met Ben mee door de bossen en ervaarde ze hoe ontzettend zwaar dit is.

Wil je het gezin helpen of meer leren over hun activiteiten in Cambodja? Klik hier.

Seizoen 5

Aflevering 1 - Alaska
Als enigen wonen David en Romey Atchley met hun dertienjarige zoon Sky in hun huis aan de Nowitna rivier. Volledig afgesloten van de maatschappij verbouwen zij hier eigen groenten, hakken ze hout en filosoferen ze over het leven. Sky woont al sinds hij een week oud was in de blokhut en is het niet anders gewend. 1 maand per jaar verlaten ze het huis en de isolatie om inkopen te doen voor het jaar en hun familie op te zoeken. Als het winter is, en de rivier bevroren, is het huis namelijk niet te bezoeken of te verlaten.

Aflevering 2 - Jemen
Jemen is het armste land van het Midden-Oosten en er woedt al 3 jaar een burgeroorlog die duizenden mensenlevens heeft gekost. In het midden van al dat geweld probeert de Mexicaanse Gisela haar steentje bij te dragen aan een beter en veiliger land. Al 10 jaar werkt en woont zij in de moeilijkste landen van de wereld voor het Rode Kruis. Ze bezoekt gevangenen en praat met hen over de omstandigheden van de gevangenissen. Daarnaast werkt ze ook hard om gezinnen weer bij elkaar te brengen. Het helpen van de mensen is haar met de paplepel in gegoten, haar ouders werken bij een van de grootste hulporganisaties van Mexico. Na een inspirerend gesprek met een hulpverlener van het Rode Kruis, besloot ze na de universiteit voor hen te gaan werken. Kijk ook op https://www.rodekruis.nl/dossiers/jemen/

Aflevering 3 - Colombia
Jenny James is een Engelse vredesdemonstrant en activiste. In Ierland richtte ze Atlantis-Commune op; een woongroep voor mensen die op zoek zijn naar therapie. Door de merkwaardige primal-scream therapie kregen ze veel aandacht, en besloot ze op reis te gaan naar Zuid-Amerika. Ze nam haar drie jongste dochters van vijf, drie en één mee, haar oudste dochter van 22 volgde later. Op vrachtschepen, zeiljachten en ander vervoer kwamen ze via omzwervingen in Colombia. Hier voelden zij zich meteen thuis en verbonden met persoonlijke helden als Che Guevara. In Colombia zette ze de commune voort in de vorm van een ecologische boerderij. Vele communeleden besloten zich aan te sluiten in Colombia, waar Atlantis uitgroeide tot bloeiende gemeenschap omringd door FARC Guerrilla’s waarmee ze in goede harmonie samenleefden.

Toch werd eind jaren ’90 Jenny’s kleinzoon met zijn vriend gevangengenomen door FARC-strijders, en diezelfde dag vermoord. Veel communeleden keerden terug naar Europa, maar Jenny bleef strijdbaar en sprak de FARC hierop aan. Ze zocht een andere plek voor Atlantis, een plek waar ze momenteel leeft met enkele resterende communeleden. Haar dochters zijn inmiddels volwassen, maar komen nog regelmatig terug.

Aflevering 4 - Zuid-Afrika
Op een geheime locatie in Zuid-Afrika werkt de 23-jarige Jamie op de Rhino Orphanage. Hier zorgt ze voor neushoornbaby’s waarvan hun moeders zijn afgeschoten door stropers, met het uiteindelijke doel om ze weer in het wild los te laten. De jacht op de neushoorn wordt een steeds groter probleem door de grote vraag naar de ‘genezende’ kracht van de hoorn.

Al op vroege leeftijd is Jamie al gek op dieren en gaat ze met haar moeder op vakantie in natuurparken. Jamie kan haar geluk niet op als ze mag zorgen voor deze dieren in het weeshuis en geeft hen alle liefde die ze verdienen.

Aflevering 5 - Indonesië
Toen Geertje 22 jaar geleden met een zeilboot aankwam op Hoga Island in Indonesië wist ze: ik wil hier blijven. Naast het managen van een duikresort kreeg Geertje een hechte band met het zeenomadenvolk de Bajau Laut. Dit volk leefde eeuwenlang op boten en kwam nauwelijks aan land, tot ze door de overheid werd verplicht op een permanent adres te gaan wonen. Nu woont Geertje samen met de Bajau in het dorp Sampela, dat op palen in water staat. Het volk staat laag op de sociale ladder en wordt aan haar lot overgelaten. Geertje trok zich dit aan en stak al haar energie in de Piara Foundation. Met dank aan Geertje is er een school en een voetbalveld gebouwd. Hierdoor kunnen de kinderen van Hoga Island naar school. Meer info over de stichting van Geertje vind je hier.

Aflevering 6 - Californië
In de winter bezoekt Floortje de besneeuwde bergen van Soda Springs in Californië, waar Mike Basich woont. Vroeger was geen berg te hoog of te ver weg voor deze ex-professionele snowboarder, maar nu heeft hij aan één berg genoeg. Nadat hij genoeg had van het op geld gerichte snowboardwereldje, besloot hij zijn ‘American Dream’ op te geven en zijn grote huis en bezittingen te verkopen. Op zijn eigen berg bouwde hij zijn eigen tiny house, met buitentoilet en bubbelbad.

Aflevering 7 - Papoea-Nieuw-Guinea
In het afgelegen dorp Kikori in Papoea-Nieuw-Guinea, staat een ziekenhuis waar 30.000-50.000 mensen afhankelijk van zijn. De Nederlandse Floris van den Berg werkt samen met zijn vriendin Jorieke in dit ziekenhuis.
Floris begon zijn carrière als huisarts in Nijmegen, en was altijd wel opzoek naar avontuur. Nu begeleidt hij als expeditie arts expedities, vaart hij mee op schepen naar Arctisch gebied, en werkt hij in de jungles van Belize en Guatemala. Het jaar vòòr Floris gaat werken bij Jorieke in het ziekenhuis, doet hij 14 maanden onderzoek voor een geïsoleerde basis op Antarctica.
Jorieke werkt in het ziekenhuis als tropenarts. De werkomstandigheden van het ziekenhuis zijn erg primitief. Zo kan er bijvoorbeeld geen foto worden gemaakt van een gebroken been, dus wordt er gewerkt met echo’s. Vaak moet er in bepaalde situaties creatief worden omgegaan met het aanwezige gereedschap. Dat vinden Floris en Jorieke juist uitdagend aan dit werk.
Ze hebben nu drie jaar een relatie, maar door het vele reizen is dit de eerste keer dat ze lang samen zijn. Dat willen ze graag zolang mogelijk volhouden! Wil je Floris blijven volgen? Volg dan zijn blog.
Meer over Kikori, en steun bieden? Kijk op http://www.kikori.nl/

Seizoen 4

Aflevering 1 - Wrangel
Floortje reist naar een van de meest afgelegen plekken van het Russische Siberië: het eiland Wrangel. Een geïsoleerde uithoek in de Noordelijke IJszee waar amper mensen wonen, alleen al omdat hier het grootste deel van het jaar een extreem poolklimaat heerst. Toch heeft het eiland op sommige mensen een grote aantrekkingskracht, vooral vanwege de dieren die hier leven. Zo zijn er muskusossen, sneeuwuilen en vind je hier de grootste populatie ijsberen ter wereld. De 27-jarige Rus Gennadiy droomde er al jaren van om hier als ranger te kunnen werken en dit jaar ging zijn droom in vervulling. Floortje zoekt hem op om te zien hoe het is om op zo’n plek te wonen. Wil je meer info over het eiland Wrangel? Klik hier.

Aflevering 2 - Guinee
Floortje is in het West-Afrikaanse Guinee: een land dat maar zelden bezocht wordt door reizigers. Het is een zeer arm land met weinig voorzieningen, het ligt in een van de heftigste malaria-gebieden ter wereld en kortgeleden werd het ook nog eens geteisterd door het Ebola-virus. Toch zijn er ook mensen die zich daar op geen enkele manier door laten afschrikken en hier gaan wonen, omdat ze hun hart volgen. Zoals de Franse dierenarts Christelle Collin. Uit liefde voor dieren, woont zij in een lemen hut diep in de binnenlanden van Guinee waar zij een opvangcentrum voor chimpansees runt… Om dit goede werk te kunnen doen is het opvangcentrum volledig afhankelijk van donaties en de inzet van vrijwilligers. Wil je de chimpansees steunen of wil je een half jaar als vrijwilliger aan de slag, kijk dan op de site van het Centre de Conservation pour Chimpanzés. Heb je problemen met het laden van de website van het opvangcentrum? Door drukte is de website helaas moeilijk bereikbaar, probeer het vooral op een later tijdstip nog een keer. Alle hulp is welkom!

Aflevering 3 - Tonga
Floortje reist naar een piepklein eilandje in de Stille Oceaan: Nomuka. Een paradijselijke plek die deel uitmaakt van het Koninkrijk Tonga. Ze logeert bij de Australische David en Tristin Sheen die hier samen met hun twee kinderen een droombestaan leiden. Meer dan twintig jaar geleden besloten de voormalig professioneel windsurfer en zijn vrouw voor onbepaalde tijd de wereld over te zeilen. Onderweg kregen ze twee kinderen, die grotendeels op het water zijn opgegroeid. Na lange omzwervingen vonden ze een paar jaar geleden hun droomplek in de Polynesische archipel Tonga waar ze nu helemaal zelfvoorzienend wonen in een eenvoudig huisje op het strand. Voor meer informatie over de plek waar David, Tris en hun kinderen wonen, kijk dan hier.

Aflevering 4 - Maatsuykereiland
Floortje reist naar het uiterste zuiden van Australië. Vanaf Tasmanië vliegt ze naar een klein stipje in de oceaan: het eilandje Maatsuyker waar de meest zuidelijke vuurtoren van Australië staat. De enige bewoners op dit eiland zijn de Australische Robyn Mundy en haar man Gary Miller die voor een periode van een half jaar als vrijwilliger het eiland beheren. Floortje logeert bij hen om te horen hoe het is om op zo’n ruige plek, zo afgesloten van de buitenwereld te wonen. Zonder winkels, zonder internet en zonder andere mensen om je heen. Wil je het onderhoud van de vuurtoren en het eiland steunen met een donatie kijk dan op deze website voor meer informatie. Er zijn voorlopig geen vrijwilligers nodig voor Maatsuykereiland; tot 2019 zijn ze voorzien. Er zijn wel andere mooie plekken in Tasmanië waar je vrijwilligerswerk kunt doen, meer informatie vind je hier.

Aflevering 5 - Chili
Floortje reis naar het Zuid-Amerikaanse Chili. In een vallei aan de voet van de Andes bezoekt ze de Duitse Ingmar en Veronika. Zeven jaar geleden besloten zij hun droom waar te maken en verhuisden ze van Duitsland naar een boerderij in de wildernis van Chileens Patagonië. Hier leven ze nu helemaal zelfvoorzienend midden in de natuur. Samen met hun negen kinderen. V oor meer informatie over de boerderij van Veronika en Ingmar, kijk hier!

Aflevering 6 - Thailand
In Thailand bezoekt Floortje de 32-jarige Amerikaanse Cara Boccieri die als kind al droomde van een leven in de jungle. Zo eenvoudig mogelijk, midden in de natuur, zonder materiële zaken en het liefst met enige betekenis. Dat leven vond ze in het verre noorden van Thailand, aan de grens met Myanmar. Hier woont ze in een klein hutje van bamboe en zet ze zich in voor de vele Myanmarese vluchtelingen die in dit gebied wonen. Meer informatie over het werk van Cara vind je op de website van haar stichting Ways of Change. Cara werkt ook samen met de Nederlandse organisatie Fair Tourism, die zich inzet voor eerlijk toerisme, onder andere naar de dorpen waar Cara werkt. Meer informatie hierover vind je hier.

Seizoen 3

Aflevering 1 - Palmerstoneiland
Floortje bezoekt het piepkleine eilandje Palmerston midden in de Stille Oceaan. De enige manier om er te komen is per boot, waarvan er slechts een paar keer per jaar een naar dit extreem afgelegen paradijselijk atol vaart. Na een reis van zeven dagen bezoekt Floortje de Engelse onderwijzeres Rose Clark die hier is terechtgekomen nadat haar vader in de jaren vijftig schipbreuk leed voor de kust van het eiland.

Aflevering 2 - Terlingua
In de tweede aflevering van het derde seizoen reist Floortje af naar de Amerikaanse oliestaat Texas. Ze logeert bij het muzikanten-stel Jim en Anna, die in een afgelegen uithoek in de woestijn ‘off the grid’ wonen. Dit betekent dat ze zijn afgesloten van het water- en elektriciteitsnet. Floortje ontdekt hoe zij zelfvoorzienend leven op zo’n onherbergzame plek. Anna werkt als webdesigner, iets wat ze al deed voordat ze hier kwam wonen. Jim verdient z’n geld als muzikant en als timmerman. Benieuwd naar de muziek van Jim? Klik hier!

Aflevering 3 - Peru
In Peru bezoekt Floortje de Nederlandse Douwe en Olivia die diep in de jungle een dierenopvangcentrum hebben opgezet. Met hun twee jonge kinderen wonen ze hier ver van de bewoonde wereld, zonder telefoon, zonder internet en zorgen zij met hart en ziel voor apen, luiaards en tropische vogels. Klik hier voor meer informatie over het opvangcentrum Esperanza Verde.

Aflevering 4 - Spitsbergen
Tijdens de zonsverduistering is Floortje op het afgelegen Spitsbergen. Per sneeuwscooter reist ze naar Pyramiden: een bijna verlaten voormalig Russisch mijnstadje dat letterlijk bevroren is in de tijd. Ze bezoekt de Russische Aleksandr die hier woont en werkt, op deze surrealistische plek waar temperaturen van -25 graden en ijsberen in de buurt heel normaal zijn.

Aflevering 5 - Panama
In Panama loopt Floortje een paar dagen mee met Benjamin LaBrot. Een Amerikaan die zijn goedbetaalde baan als arts inruilde om de stichting Floating Doctors op te zetten. Samen met andere vrijwilligers peddelt hij in een uitgeholde kano naar zeer afgelegen plekken om mensen van medische zorg te voorzien. Klik hier voor meer informatie over Floating Doctors.

Aflevering 6 - Alaska
Floortje reist naar de afgelegen wateren van Zuidoost-Alaska. Hier draait ze een paar dagen mee in het leven van de Amerikaan Jerry Ryggs en zijn Australische vrouw Jo. Jarenlang had Jerry een gejaagd bestaan als makelaar in Michigan en nu runt hij een oesterkwekerij in de prachtige natuur van Alaska.

Aflevering 7 - Mongolië
In de uitgestrekte taiga van Mongolië logeert Floortje een paar dagen bij de 28-jarige Mongoolse Zaya. Zij groeide op in de VS en op haar 18e verhuisde ze weer naar Mongolië. Zaya werd verliefd op een rendierhoeder en leidt nu een traditioneel nomadenbestaan met haar man, zijn familie en hun rendieren. Ze woont in een tent en de temperaturen dalen in de winter met gemak tot -40 graden: een leven dat in niets lijkt op haar leven in Amerika. Om er te komen is Floortje vanuit de hoofdstad Ulaanbaatar drie dagen onderweg per trein, auto én rendier. Geïnteresseerd in een mogelijk bezoek aan de Tsaatan-gemeenschap? Klik hier voor meer informatie. (NB: Het mailadres op de site is niet juist, dat moet zijn: zaya_004@yahoo.com).

Aflevering 8 - Vanuatu
Floortje reist naar de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan. Hier bezoekt ze het Australische hippie-stel Rob en Alix Crapper dat hier in 1997 ging wonen met drie jonge kinderen. Op het kleine Epi Island verwezenlijkten zij hun droom van een alternatief leven op een tropisch eiland. Toch heeft dit paradijs ook z'n nadelen, want vorig jaar waren ze bijna weggevaagd door de enorme cycloon die Vanuatu trof. Klik hier voor meer informatie over het Epi Island Guest House.

Aflevering 9 - Nepal
Tijdens de opnames bij Maggie konden we niet vermoeden dat haar leven kort na ons bezoek totaal op z’n kop zou komen te staan. Eerst is er op 17 november 2015 het geweldige nieuws dat Maggie voor haar werk de prestigieuze CNN Hero of the Year award wint. Deze prijs wordt uitgereikt aan diegene die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de medemens. Maar kort daarna zijn het verdriet en de verslagenheid onmetelijk groot als Maggie’s jongste kind, de kleine Ravi, op 30 december jongstleden plotseling overlijdt na een noodlottig ongeval. We zijn als team heel verdrietig en wensen Maggie alle kracht om verder te kunnen gaan met haar indrukwekkende werk… Klik hier voor meer informatie over de stichting BlinkNow.

BlinkNow en wij zijn diep onder de indruk van de overweldigende hoeveelheid warme en lieve reacties die deze uitzending heeft losgemaakt. En daar bleef het niet bij. Er is massaal gedoneerd aan BlinkNow en er is op tal van andere manieren hulp en steun aangeboden. Op vrijdag 19 augustus was Maggie in Hilversum en sprak Floortje haar uitgebreid over hoe het nu met haar, de kinderen, het weeshuis en de school gaat. U kunt het volledige interview met Maggie hier terugkijken.

Aflevering 10 - Réunion
Floortje is op het Franse eiland Réunion, een afgelegen stipje in de Indische Oceaan, voor de kust van Afrika. Hier gaat ze naar een plek die nóg geïsoleerder ligt: het ruige en grillige kratergebied Cirque de Mafate dat alleen per helikopter of te voet bereikbaar is. In een dag loopt Floortje naar de Franse Marion die haar leven in Normandië verruilde voor een bestaan op deze afgelegen plek. Meer informatie over het guesthouse van Marion en Jean-Yves vind je hier.

Aflevering 11 - Namibië
In Namibië reist Floortje een paar dagen mee met de Nederlandse Lianne en haar Zuid-Afrikaanse man Will. Twee filmmakers die hun droom naleven door een film te maken over een groepje bijna uitgestorven woestijnleeuwen. Om zoveel mogelijk bij de leeuwen in de buurt te kunnen blijven, leiden ze al meer dan twee jaar een primitief nomadenbestaan in de onherbergzame Namibwoestijn. Ze wonen in hun auto met tent op het dak, zijn vaak wekenlang onbereikbaar en gaan slechts af en toe naar de bewoonde wereld om water, brandstof en voedsel in te slaan. Lianne en Will werken nauw samen met wetenschapper Philip Stander. Hij bestudeert de woestijnleeuwen al meer dan 20 jaar en zet zich in voor hun voortbestaan. Om dit te kunnen doen, is hij afhankelijk van donaties. Meer informatie over zijn project staat hier. En meer informatie over het werk van Lianne en Will is hier te vinden.

Aflevering 12 - Nieuw-Zeeland
Floortje reist naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor een ultiem Into the Wild-verhaal. De Nederlandse Mirjam woont hier al vijf jaar samen met haar man in een klein tentje in de wildernis. Met hun rugzakken trekken ze door het verlaten berglandschap en onderweg schiet, vilt en kookt Mirjam haar eigen wild.

Seizoen 2

Aflevering 1 - Tanzania
Floortje reist naar de uitgestrekte wildparken van Tanzania. Hier ontmoet ze de Argentijnse Herman en Candelaria Zapp die al bijna veertien jaar non-stop de wereld rondreizen. Dit doen ze in een auto uit 1928, samen met hun vier kinderen die ze onderweg gekregen hebben. Na vijf continenten en met ruim 250.000 kilometer op de teller zijn ze nu in Tanzania beland, waar Floortje met ze meereist. Geïnteresseerd in het boek van de familie Zapp?  Klik!

Aflevering 2 - Sint-Helena
Floortje reist af naar Sint-Helena: een Brits eiland midden in de Atlantische Oceaan dat een van de meest geïsoleerde bewoonde plekken ter wereld is. Vooral bekend als plek waar Napoleon de laatste jaren van zijn leven in ballingschap doorbracht. De enige manier om het eiland te bereiken is over zee. Per postboot vaart Floortje in vijf dagen naar Sint-Helena voor een ontmoeting met de Engelse Joe Hollins die hier al vier jaar een bijzonder bestaan leidt als enige dierenarts op het eiland. Geïnspireerd geraakt door Floortjes reis en wil je ook graag naar Sint-Helena? Klik dan hier.

Aflevering 3 - Canna
Floortje reist naar het Schotse eiland Canna. Een klein afgelegen eiland waar slechts 19 mensen wonen. Hier bezoekt ze Gordon en Denise Guthrie die met hun vier kinderen hun drukke stadsleven hebben verruild voor een rustig bestaan op dit verlaten eiland. Klik hier voor meer informatie over het eilandje Canna.

Aflevering 4 - Ecuador
In de laatste aflevering van dit seizoen is Floortje in Ecuador. Vanuit de hoofdstad Quito reist ze naar de uitgestrekte Amazone, waar ze de Engelse Mari ontmoet. Tien jaar geleden bezat zij een kartbaan in Londen, tegenwoordig woont ze met een medicijnman en hun dochtertje díep in de jungle. Het regenwoud in Ecuador heeft de grootste verzameling planten en dieren op aarde. Maar het gebied heeft ook gigantische olievoorraden. Hierdoor moeten mens en dier steeds vaker wijken voor de machtige oliebedrijven die hele gebieden opkopen om naar olie te boren. De gemeenschap waar Patricio en Mari bij horen probeert op andere manieren aan inkomen te komen, zodat ze hun grond niet hoeven te verkopen waardoor de natuur hier behouden blijft. Dat doen ze met een ecolodge waar toeristen kunnen verblijven om dit geweldige deel van de Amazone te bekijken. Meer informatie vind je hier.

Seizoen 1

Aflevering 1 - Nieuw-Zeeland
Floortje reist naar de familie Long die al dertig jaar in de totaal verlaten wildernis aan de ruige westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland woont. Floortje draait een paar dagen mee in hun unieke bestaan. Om er te komen is een avontuur op zich, want de bewoonde wereld ligt op twee dagen lopen.

Aflevering 2 - Noorwegen
Floortje bezoekt de 19-jarige Sara. Zij leidt een traditioneel sami-bestaan in het hoge noorden van Noorwegen. Floortje reist met Sara en haar familie mee tijdens de halfjaarlijkse rendieren-migratie. Over de verlaten en besneeuwde vlakten, trekt de grote kudde rendieren van hun winterweiden naar de kust.

Aflevering 3 - Chili
Floortje bezoekt het topografische einde van de wereld. In het uiterste zuiden van Chili, in een baai aan het Beagle kanaal, ver van de bewoonde wereld, zonder elektriciteit en stromend water, woont de Belgische Annemie. Zij kwam hier zeven jaar geleden terecht en werd op slag verliefd op de Chileense gaucho José en ze besloot te blijven.

Aflevering 4 - Australie
In het uiterste noordoosten van Australie bezoekt Floortje de 68-jarige David Glasheen die hier al ruim twintig jaar in z'n eentje op een verder onbewoond eiland woont. Meer informatie over Restoration Island? Klik.

Aflevering 5 - Faeroër Eilanden
Floortje gaat naar de Faeroër: een Deense eilandengroep in de Atlantische oceaan, ergens tussen Schotland, Noorwegen en IJsland. Vanuit de hoofdstad Tórshavn reist ze verder naar het eilandje Stóra Dímun. Op dit rotsblok van niet meer dan 2,5 km2 wonen slechts twee gezinnen. Wil je meer weten over Stóra Dímun? Klik dan hier.

Aflevering 6 - Canada
Floortje reist naar het hoge noorden van Canada, naar het totaal afgelegen Inuit-dorpje Qikiqtarjuaq. Hier bezoekt ze de Franse Eric Brossier die met zijn vrouw en hun twee jonge dochters op een ingevroren zeilboot woont vlak voor de kust van dit dorp.

Aflevering 7 - Zambia
Vanuit de hoofdstad Lusaka reist Floortje naar het uitgestrekte en verlaten Kafue National park, waar ze de Engelse Rachael bezoekt die hier een olifantenweeshuis runt. Om dag en nacht voor de dieren te kunnen zorgen, leeft ze het grootste deel van het jaar in een eenvoudige tent bij het weeshuis, midden in het park. Meer informatie over het olifantenweeshuis is hier te vinden!

Aflevering 8 - Afghanistan
Floortje reist naar een ongebruikelijke bestemming, naar de hoofdstad van Afghanistan, Kabul. Een plek die te beschouwen is als het figuurlijke einde van de wereld. Ze bezoekt de Deense David die alles achter zich heeft gelaten om hier een circusschool op te richten voor kinderen die niets hebben. Klik hier voor meer informatie over de circusschool.