Tips, tricks en nog veel meer groens!

De keerzijde van de avocadohype?

22-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
Avocado
Cabaretechtpaar Roel Bloemen en Hanneke Drenth maakt avocadosalade. Ze eten niet vaak samen omdat Hanneke ’s avonds optreedt. Ze speelt Jasperina de Jong in de musical: Adele,  Conny, Jasperina. Daarom eten ze zo nu en dan apart als de kinderen in bed liggen. Ze zijn dol op avocado, en vragen zich af of eetrijpe avocado wel duurzaam is. “Is dat wel oké, of is dat een soort plofkip?”
Ethyleen is niet schadelijk
Avocado’s worden onrijp geoogst in Zuid Afrika of Latijns Amerika en komen met zeecontainers naar Europa. De onrijpe avocado wordt eerst koud bewaard om onrijp te blijven. Voordat hij naar de supermarkt gaat wordt hij uit de koelcel gehaald en in een cel met een hogere temperatuur geplaatst, dan begint het rijpingsproces. De vrucht produceert zelf het stofje ethyleen, dat stimuleert de rijping. Maar ethyleen wordt ook wel toegevoegd om het rijpingsproces te versnellen. Ethyleen kan geen kwaad, het is een natuurlijke stof, die ook vrijkomt bij het rijpen van bananen en peren.
Wispelturig
Eelke Westra van de universiteit Wageningen  doet onderzoek naar de rijping van de avocado. Hij vertelt dat de avocado maar een klein ‘venster van rijpheid’ heeft, de vrucht is maar 1 of 2 dagen precies goed. Wanneer dat is, is moeilijk te bepalen want het is een wispelturige vrucht: elke avocado wordt op een ander moment rijp.
Explosieve groei
Het eten van avocado’s is een hype geworden, dat komt door het gezonde imago en doordat je ze nu eetrijp kunt kopen. In de afgelopen 8 jaar zijn we vier keer zo veel avocado’s gaan eten. Eindeloos getob met een keiharde avocado waarvan je niet weet wanneer je hem kunt eten, is verleden tijd. Op zich is het niet schadelijk dat de avocado’s hier rijpen, maar de enorme explosie van de vraag naar avocado’s veroorzaakt wel milieuproblemen in de landen waar de avocado groeit.
Waterslurper
Charlotte Linnebank van Questionmark vertelt dat de avocado veel water nodig heeft. “Het is een waterslurper. En dat is niet best omdat hij vaak hij in droge gebieden wordt geteeld waar al heel weinig water is, zoals bijvoorbeeld in Zuid Afrika.” Daar gaat de teelt ten koste van andere gewassen. En de populariteit van de avocado zorgt in Latijns Amerika voor ontbossing; door de groeiende vraag naar avocado’s verdwijnt bos om plaats te maken voor avocadoplantages. En dan hebben we het nog niet gehad over het pesticidegebruik. “Van Mexico weten we dat er veel pesticiden worden gebruikt, zo veel dat bewoners er ziek van worden.
27 liter water
De hoeveelheid water die nodig is om een avocado te laten groeien is dus enorm. Om een hapje avocado te produceren is maar liefst 27 liter water nodig (800 liter voor een kilo) Vergelijk dat maar eens met een hapje peer: dat kost maar 0.1 liter. (2.4 liter per kilo)
Fairtrade en Bio
Maakt het nog uit welke avocado je koopt? Linnebank: “Avocado’s uit Spanje of Frankrijk zijn al beter dan van overzee. Verder kun je kan er op letten dat je avocado’s koopt die biologisch zijn, dan worden er geen pesticiden gebruikt én fairtrade, dan weet je dat de arbeiders fatsoenlijk worden behandeld.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.