Tips, tricks en nog veel meer groens!

De machine kan beter plastic scheiden dan de mens

28-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
868 keer bekeken
  •  
Plastic scheiden
Sinds 2010 scheiden de meeste Nederlanders plastic kunststof afval zélf, thuis. De opbrengst breng je vervolgens naar een plastic heroes afvalbak – of het wordt bij je opgehaald. Dat verschilt per gemeente. Maar nu blijkt dat nascheiden meer oplevert. Een machine haalt dan het plastic afval uit het restafval.
Nedvang, de organisatie die inzameling en recycling monitort, dook voor Groen Licht in de cijfers en achterhaalde dat nascheiden jaarlijks per inwoner 12,7 kilo kunststof afval oplevert. Bij bronscheiden (dus zélf thuis scheiden) is dat 7,8 kilo (cijfers uit 2015). De machine laten scheiden levert dus ruim anderhalf keer meer kunststof afval op.

Dat verrast afvalverwerker en –inzamelaar Omrin niks. Dit bedrijf in Noord-Nederland scheidt het kunststof afval al langer machinaal in een nascheidingsinstallatie. Hein Grafhorst van Omrin: “Sommige afvalstromen moeten apart worden ingezameld. Dat geldt bijvoorbeeld voor glas, papier en GFT. Die kunnen we het best recyclen als ze apart worden ingehouden. Daarvoor hebben we de hulp van burgers écht nodig. Maar voor plastic geldt dat niet.”

Dat betekent dat mensen in Noord-Nederland géén aparte afvalbak voor plastic hoeven te hebben. En ze hoeven niet na te denken wat daar dan wel of niet in thuishoort. Na inzameling scheidt de machine al het recyclebare plastic uit het restafval. Omrin verkoopt dat vervolgens aan recyclaars. En de kwaliteit van het plastic is even goed, stelt het bedrijf.

Nascheiden van plastic levert dus meer kunststof afval op. Dan is er  uiteindelijk minder restafval over. En dat is de bedoeling: in 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval gescheiden worden. Met nascheiden lijkt dat doel dichterbij te komen, vooral voor grote steden.

Want vooral daar werkt bronscheiden van plastic niet altijd goed. Bewoners van hoogbouw hebben niet allerlei containers in de tuin. Bovendien hebben ze weinig plek om afval gescheiden te bewaren. Rotterdam experimenteerde al met nascheiden van kunststof en vond dat dat tot vijf keer meer kunststof oplevert dan thuisscheiden. Ook Utrecht en Den Haag overwegen nascheiding en onderzoeken de mogelijkheden daartoe.

In Amsterdam wordt binnenkort een nascheidingsinstallatie gebouwd die vanaf najaar 2017 in bedrijf is. Amsterdammers kunnen dan ook nog steeds hun kunststof afval apart inzamelen en wegbrengen. Maar wat mensen niet zelf scheiden, wordt alsnog uit het restafval gehaald. Albert van Winden is programmamanager Afval in Amsterdam en zegt: “In Amsterdam wordt maar 27% gescheiden afval ingezameld. En dat is niet genoeg.”

Amsterdam kiest daarom voor twee systemen naast elkaar, zowel bronscheiden als nascheiden. Van Winden: “We willen dat mensen zich bewust zijn van wat ze weggooien. Bovendien krijgen mensen er een goed gevoel van als ze zelf hun eigen afval gescheiden kunnen weggooien.” Omdat in Amsterdam GFT-afval (de zogenaamde organische natte fractie) niet altijd apart wordt ingezameld, is de kwaliteit van het kunststof afval in het restafval minder goed, zegt Van Winden. Daarom blijft zelf thuis scheiden ook belangrijk.

Het bouwen van een nascheidingsinstallatie is duur. En de meeste gemeenten in Nederland zijn juist druk bezig om inwoners ‘op te voeden’ tot zelf scheiden. Gemeenten werken bijvoorbeeld met gedifferentieerd tariferen (diftar): inwoners worden dan beloond of gestraft als ze minder restafval hebben. Kunststof afval bij het restafval weggooien werkt dan niet omdat de hoeveelheid restafval toeneemt vóórdat er wordt nagescheiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.