Tips, tricks en nog veel meer groens!

Duurzaam ratten bestrijden

27-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Rattenbestrijding
De bruine rat rukt op! In sommige steden is er sprake van een verdubbeling van de rattenpopulaties in de afgelopen jaren. Recent onderzoek toont aan dat in 2014 acht keer zoveel besmettingen waren met de ziekte van Weil als het jaar ervoor. En de rat is de verspreider van deze ziekte. Het probleem is groeiende, want ratten raken steeds vaker resistent tegen gif. Elena woont in een waterrijke omgeving en ook in haar buurt begeeft de bruine rat zich graag. Daarom vraagt zij zich af: hoe kom ik op een duurzame, maar doeltreffende manier van ratten (en ander ongedierte) af? 
Elena gaat op pad met Albert Weijman, bioloog en oud-directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en Bart van Doornspeek, professioneel ongediertebestrijder en opleider bij het KAD. 
Volgens Albert moeten wij onszelf eerst eens goed afvragen wat ongedierte precies is. Want het feit dat deze beesten ‘geen nut’ hebben of ons tot last zijn, betekent niet dat ze vervolgens rucksichtslos vernietigd mogen worden. Albert pleit voor meer respect voor beestjes, die zich in en om ons huis begeven, leven en voortplanten: "Ten eerste de naam: ongedierte, dat bestaat natuurlijk niet. Als je gelovig bent, dan beledig je de schepper! Want in Het Boek der boeken staat: God schiep het kruipend gedierte en zag dat het goed was. En ja, het kruipende gedierte was ook welkom op de Ark van Noach." 

Albert vertelt: "Ik ben van de school van Darwin, en als we het hebben over de dieren die de evolutie weten te doorstaan, dan is ongedierte juist een evolutiekampioen, zo noem ik ze! Het zijn alleseters, ze hebben de tand des tijds weten te doorstaan, onder allerlei omstandigheden weten ratten, kakkerlakken, muizen, mieren zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Dat is juist bijzonder!" 
Om op een duurzame en milieuvriendelijke manier van je ongedierte af te komen is het advies om gif (biociden) zoveel mogelijk te mijden. Biociden worden niet afgebroken, maar stapelen zich op in de dierenkring: door gif gedode beesten worden vaak opgegeten door bijvoorbeeld reigers en marters. Als deze dieren teveel giftige dieren eten, kunnen zij ook doodgaan. En daarbij komt dat veel dieren – en dan met name de rat – resistent raken tegen steeds meer gifstoffen. 
Daarom is sinds 2014 een nieuw beleid verplicht: het Integraded Pest Managementsysteem. Volgens het IPM-systeem moeten dieren eerst worden verjaagd en geweerd en pas als laatste redmiddel mag gif worden toegediend. In het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen ontmoeten we Bart van Doorspeek. Hij is professioneel bestrijder en vertelt: "het allerbelangrijkste om duurzaam van je ongedierte af te komen is preventie. Zorg ervoor dat de dieren niet graag in jouw huis leven. Haal hun voedselbronnen weg, stop gaten en kieren dicht."
Als beestjes in jouw huis voldoende voedsel vinden, dan komen ze altijd terug. Kakkerlakken zijn bijvoorbeeld gek op vettigheid van het fornuis, van één druppel kunnen ze weken overleven. 
En als je dan gif strooit, doe het dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het middel. Want thuis gaat het vaak mis, zegt Bart: ‘Kijk, mensen thuis zijn leken, die kopen wat gif en strooien het op plekken waar de muizen helemaal niet komen. Dan kan je gif neerzetten tot je een ons weegt. Ik maak het wel mee dat ik heel nauwkeurig klemmen zet en dan kom ik langs voor een controle. Mensen hebben er dan zelf gif naast gezet, want ze denken ze dat het sneller werkt. En ik kom ook vaak tegen dat mensen buiten gif strooien, gewoon in de tuin. Open en bloot. Dat zou niet meer moeten gebeuren!"
Heb je last van zilvervisjes, mieren, wespen? Op de website van Milieu Centraa l vind je veel advies over het voorkomen en bestrijden van ongedierte, op een duurzame manier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.