Tips, tricks en nog veel meer groens!

Duurzaam uitgaan

20-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
Roos Blufpand
Milouska gaat in haar vrije tijd graag uit. Vooral dancefeesten en concerten staan op haar lijstje in het weekend. Maar hoe duurzaam zijn poppodia eigenlijk?
Overdag denkt Milouska veel aan het milieu: ze heeft een hybride auto, eet veganistisch, doet de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, scheidt haar afval, etc. Maar 's avonds tijdens het uitgaan gaan niet alleen de remmen los op het gebied van gezelligheid. Dat uitgaan een extraatje is waarbij niet alles optimaal gaat, is natuurlijk helemaal niet erg, maar wat is wèl mogelijk, zonder dat dat afdoet aan het uitgaansplezier?
We gaan naar het belangrijkste poppodium van Nederland: Paradiso in Amsterdam. Daar vertelt Sanne Lohof ons hoe het zit met duurzaamheid in de wereld van de poppodia: "Wij zijn een rijksmonument dat brengt ook nadelen met zich mee". Voor festivals is het veel gemakkelijker, omdat ze toch steeds op- en afbouwen. Het is dan veel gemakkelijker om iets door te voeren. Wat doet Paradiso nou zoal aan duurzaamheid?
De verlichting boven het podium is natuurlijk vervangen door LED. "Dit is niet alleen een beleidsding, maar ook een technische ontwikkeling." Natuurlijk bespaart dat in de energie, maar "[w]e hebben dus ook veel minder warmteuitstoot. Als het warm is, kun je dat er ook niet bij gebruiken. In zo'n zaal met 1500 man met veel restwarmte en zijn die lampen onprettig extra. Verder zijn die lampen ook veel lichter en we zijn een rijksmonument, en dus minder gewicht aan het plafont, en dus is er misschien nu de mogelijkheid en de wens om zonnepanelen op het dak te leggen. Dus dat wordt nu doorgerekend en we hopen dat dat meer opties biedt. Dat is echt nog toekomst. We zijn daarmee in overleg met de gemeente en onze energieleverancier."
De plastic bierbekers zijn ook te hergebruiken en worden later teruggestuurd naar de producent, Dutch Cups. "Na een tijdje is er iets teveel verweer en slijtage en dan sturen we ze terug naar de fabrikant. Die maken van de oude bekers bijvoorbeeld weer biertrees van. Dus dat is recycling. Die zijn keihard plastic. Die sneuvelen eigenlijk bijna niet."
En water? Er was het idee om de urine in de herentoiletten op te vangen om daar grondstoffen uit te winnen en kunstmest van te maken. Dat is niet helemaal door gegaan. Om de urine onverdunt op te vangen waren daarvoor waterloze urinoirs voor bedacht. Het terugwinnen van grondstoffen bleek niet mogelijk, maar de waterloze urinoirs zijn wel gebleven en daar wordt nu een half miljoen water per jaar mee bespaard.
Sinds 2004 gebruikt Paradiso ook een warmte-koude-opslag. "Die behandeld de lucht die binnen komt. In de winter komt er koude lucht van buiten naar binnen om de lucht voor de zuurstof. Maar dan koelt het heel erg af, dus dan moet er extra gestookt worden. De koude lucht gaat door de koude-warmte-opslag. Die koude lucht gaat door warm water, de lucht warmt op en het water koelt af. En in de zomer gebruiken we dat koude water om te koelen. En dat sluit niet uit dat we nog steeds moeten stoken. Daarmee besparen we het equivalent van 7 gemiddelde hollandse woningen, qua gasverbuik."
We gaan ook langs bij het Patronaat in Haarlem, waar geen waterflesjes meer verkocht worden. Zij hebben sinds 2016 een gouden 'Green Key'-certificering. Die certificering beschrijft waaraan een poppodium zoals Patronaat moet voldoen. Elk poppodium werkt volgens Het Patronaat op hun eigen manier aan duurzaamheid, binnen hun eigen mogelijkheden. Ze werken samen met Dopper omdat dat ook een Haarlem’s initiatief is. Over plastic waterflesjes zeggen ze dat dat echt zonde is, niet alleen om water uit Frankrijk helemaal hierheen te vervoeren, maar ook door het plastic verpakkingsmateriaal, en omdat Nederlands kraanwater net zo schoon en lekker is.
Ook is het printen van de entreekaarten wordt ontmoedigd. Het is bij Patronaat, net als bij veel andere plekken in Nederland, mogelijk toegang te krijgen door het gebruik van een QR-code op de telefoon te tonen.
Roos Blufpand staat bekend als duurzame artiest. Haar tweede album heeft ze zoveel mogelijk duurzaam proberen op te nemen. Roos: "Ik heb geen liedjes met "we moeten duurzaam leven!" Maar bij de plaat HOE DAN blijft het thema heel erg van in hoeverre mag ik genieten van [mezelf] het leven. Mag ik ook genieten met vrienden, of moet ik de hele dag de dingen die ik in de krant lees doen goede doelen uit de krant. Niks doen voelt niet goed, maar de hele dag in een hoekje huilen heeft ook geen zin."
Wat zijn dan dingen die ze duurzaam heeft gedaan? Roos: "we hebben opgenomen in een boerderij op groene stroom, elektrisch erheen rijden, alle afspraken in duurzame café's, onze vormgever heeft met biologische inkt in een duurzaam kantoor werkt. Als je met duurzaamheid bent begonnen, wil je eigenlijk wel verder. Maar met touren is dat heel moeilijk." Gelukkig voor artiesten zoals Roos is dat met poppodia als Paradiso en Patronaat geen probleem. Als je ook 's avonds duurzaam naar een concert wil, is dat in Nederland in ieder geval goed mogelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.