Tips, tricks en nog veel meer groens!

Gloei jij nog?

25-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
lampen - groen licht
Je kan veel geld én energie besparen door geen gloeilampen meer te gebruiken.
Wie zijn huis verlicht met energiezuinige lampen, kan veel geld besparen. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat in 2015 in een gemiddeld huishouden nog 11 gloeilampen branden. Wie die vervangt, bespaart jaarlijks ongeveer 35 euro op zijn energierekening.

In 2015 was bijna de helft van de lampen in huis energiezuinig (spaar, TL of ledverlichting). 20% van de huishoudens gebruikt helemaal geen gloeilampen meer.
Toch branden er nog 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse huishoudens ondanks het verbod op de verkoop uit 2012. Winkels mogen namelijk hun voorraad nog verkopen en ook kun je nog gloeilampen krijgen voor industrieel gebruik.

En die gloeilampen kosten geld: ze verbruiken veel méér stroom dan energiezuinige verlichting en gaan veel minder lang mee. Als je in je huis allemaal gloeilampen gebruikt en je vervangt die door energiezuinige led- of spaarlampen, dan scheelt dat zo’n 85 euro op je jaarlijkse elektriciteitsrekening.

De meeste gloeilampen hangen in slaap- of studeerkamers (29%). Daarnaast worden ook nog flink wat woonkamers met gloeilampen verlicht (24%). Vooral in de woonkamers en de keuken kan flink bespaard worden, berekende Milieu Centraal. Daar branden de lampen de meeste uren.
Milieu Centraal gaat in deze aflevering van Groen Licht langs bij Robin in Den Haag. Hij heeft boven de eettafel een lamp hangen met maar liefst 24 gloeilampen er in. Zonde, rekent Milieu Centraal voor hem uit. Door de 25 watt gloeilampjes te vervangen door superzuinige ledverlichting kan hij 90 euro per jaar besparen op de stroom die alleen deze lamp verbruikt. Maar Robin vreest dat een zuinige lamp niet hetzelfde gezellige licht geeft als een vertrouwde gloeilamp. Kirsten Palland van Milieu Centraal laat hem verschillende opties zien.

Moderne energiezuinige lampen verbeteren constant. Om 'gezellig' licht te vinden met een energiezuinige lamp moet je letten op de kleurtemperatuur. Die staat met de aanduiding Kelvin (K) op de verpakking. Wil je warm licht? Kies dan een lamp van 3000 K of minder.

Ledverlichting springt sneller ‘aan’ dan een spaarlamp en is ook berekend op meer aan- en uitschakelen. Let hier voor op de hoeveelheid schakelcycli op de verpakking.
Niet alle dimmers die geschikt waren voor gloeilampen, zijn ook geschikt voor energiezuinige lampen.  Ouderwetse ‘spoeldimmers’ werken niet goed bij energiezuinige lampen. Je verlichting kan dan gaan flikkeren of zoemen. Moderne elektronische dimmers kun je wél gebruiken. Die kosten ongeveer 70 euro excl. BTW. Vaak is er een elektricien nodig om te bekijken wat voor dimmer je hebt.

Wie zeer oude of hele goedkope armaturen heeft, kan ook problemen ondervinden met energiezuinige lampen. De led- of spaarlampen gaan dan niet altijd zo lang mee als wordt beloofd op de verpakking.

Volgens Milieu Centraal levert vervangen van je gloeilampen zóveel energiebesparing op, dat je het best direct de resterende gloeilampen kunt weggooien. Zelfs als je ze nog niet gebruikt hebt. Gloeilampen bevatten wolfraam. Gooi ze daarom weg bij het restafval en niet bij het glas.
Spaarlampen en TL-buizen bevatten kwik. Zamel die apart in en lever ze in als klein chemisch afval (KCA). Ledlampen moeten ook bij het klein chemisch afval. Daar zit geen kwik in, maar ze worden via dezelfde recyclingbedrijven verwerkt. 
Ook interessant:
Dit persbericht van Milieu Centraal over gloeilampen, met deze factsheet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.