Tips, tricks en nog veel meer groens!

Het Groene Kieskompas over duurzame vis

06-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
487 keer bekeken
  •  
dieuwertje blok
Groen Licht schenkt aandacht aan het Groene Kieskompas: in de vijf weken voorafgaand aan de stembusgang krijgen bekende Nederlanders het kieskompas onder ogen en vertellen over hun eigen ideeën over een bewuster en groener leven. In aflevering vier presentator Dieuwertje Blok. Zij staat  stil bij de stelling: Alleen vis en schelpdieren die duurzaam zijn gevangen of gekweekt mogen worden verkocht, ook al wordt vis daardoor duurder.
De presentator van het Sinterklaasjournaal is het eens met de stelling, je moet alleen vis eten die duurzaam is gevangen. We moeten de zee niet leegvissen, vindt zij. In de winkel let ze er wel op dat wat ze koopt duurzaam is, maar hoe dat precies zit met vinkjes en keurmerken, weet ze niet. Heb je bij vis bijvoorbeeld ook kiloknallers, goedkope vis waar je met een grote boog omheen moet lopen, zoals de goedkope pangasius?
Met deze vraag gaan we naar de duurzame viswinkel  in Utrecht. Eigenaar Jelle de Jong verkoopt geen pangasius. De vis staat niet goed bekend bij zijn klanten. “En bovendien smaakt niet naar vis, maar naar gebakken ei”, vindt de vishandelaar.
Harry Hoogendoorn is directeur van Queens , een van de grootste importeurs van pangasius in Nederland. De vis komt met containerschepen uit Vietnam naar ons land. In Vietnam is de vis verwerkt en ingevroren. “Diepvries is de pauzeknop van de natuur’, zegt Hoogendoorn. Pangasius eet voor het grootste gedeelte plantaardig voedsel, er is dus weinig vis nodig voor de kweek. Dat maakt het al een duurzame vis.
Hij bestrijdt de vooroordelen die mensen over het visje hebben. “Het is niet waar dat er resten van antibiotica in pangasius zitten”, zegt Hoogendoorn. In de kwekerijen wordt alleen antibiotica gebruikt als de vissen ziek zijn. Dat komt zelden voor en voordat de vis naar de consument gaat, wordt gecontroleerd op antibiotica. .
“Pangasius is de meest ondergewaardeerde vis die er is”, zegt Esther Luiten van het asc keurmerk , het keurmerk voor duurzame kweekvis. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet de kweekvis niet te veel water gebruiken, goed voer krijgen en de omgeving niet vervuilen. Bijna alle pangasius die in Nederland te koop is, is duurzaam gekweekt. De supermarkten verkopen alleen nog pangasius met het keurmerk. “Het is van nature een prachtige vis omdat hij allerlei soorten voer kan omzetten in hoogwaardige eiwitten”, zegt Luiten. De verhalen dat er giftige stoffen in pangasius zitten, kloppen niet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University.
Dieuwertje Blok vindt lekker eten belangrijk en houdt van koken. In de uitzending kookt ze skrei, een soort kabeljauw, die duurzaam is gevangen. Ze smeert de vis in met een mengsel van citroen, olie en koriander, vrij naar een recept van topkok Yotam Ottolenghi.
Het Groen Kieskompas is een initiatief van Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart aanstaande hebben zes natuur- en milieuorganisaties het Groene Kieskompas gelanceerd. Op de   site  kan de kiezer dertig stellingen in over klimaat, energie, mobiliteit en landbouw invullen, en vervolgens wordt er inzicht gegeven in hoe politieke partijen tegen groene thema's aankijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.