Tips, tricks en nog veel meer groens!

Klimaatpreppen

13-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
klimaatpreppen
Het klimaat verandert en daar proberen we van alles aan te doen: we rijden zo min mogelijk auto, we scheiden afval en eten zo min mogelijk vlees. Maar wat nou als dat allemaal niet genoeg is? Stel, er vindt een klimaatramp plaats?
Brecht heeft in haar trapkast een paar grote flessen water staan, bij wijze van noodpakket. Daar schaamt ze zich eigenlijk een beetje voor, want zo'n klimaatramp is toch absurd? Wat is nou de kans dat het in Nederland mis gaat? En als het dan al mis gaat, hoe erg kan het dan zijn?
Dick Berts heeft een boek geschreven over zelfredsaamheid bij rampen: "Hoe overleef ik een crisis?". Hij heeft het voorbereiden op een ramp tot een levensstijl verheven; hij is een zogenaamde 'prepper' (van het Engelse 'to prepare'). Zijn huis staat vol met kisten water, wc-papier en blikvoer. Maar daar blijft het niet bij, want de echte voorbereiding zit tussen de oren: hoe handel je tijdens een ramp?
In Nederland zijn een aantal prepper-gemeenschappen die zich verzamen op fora en facebookgroepen. Daar kwam Groen Licht in contact met Marco. Hij vertelt dat ieder mens zou moeten inventariseren wat het ergste is wat hem of haar kan overkomen. Daar moet je naar handelen. Hij probeert zich bijvoorbeeld voor te bereiden op extreme overstromingen.
Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) waarschuwde in 2015 al de Nederlanders zich meer voor te bereiden. De bevolking moet er niet blind op vertrouwen dat de overheid hen wel komt redden.
Maar is dat niet overdreven? Op de website www.overstroomik.nl kun je je postcode invullen en zien wat er gaat gebeuren. In het geval van Brecht komt dat neer op meer dan 10% kans op maximaal 1 meter overstroming. Dat klinkt als best wel veel. Een auto kan niet meer goed rijden bij meer dan 15 cm water, dus vluchten kan in ieder geval niet meer.
Bij Deltares in Delft wordt onderzoek gedaan naar dijkdoorbraken en de kans daarop. Een van de meest kritieke effecten van de klimaatverandering is de stijging van de zeespiegel. Bij Deltares maken ze zich niet al te druk. De kans op een dijkdoorbraak is natuurlijk nooit 0%, maar toch wel erg klein: volgens de statistische modellen is de kans op een dijkdoorbraak in Nederland 1 op de 4.000 tot 1 op de 100.000 jaar.
Leuk en aardig, die statistische modellen, maar àls er eenmaal iets gebeurt, zit je wel mooi met natte sokken. In Nederland zijn allerlei 'prep-shops': webshops die artikelen verkopen die handig zijn ten tijde van een ramp: draagbare accu's, waterfilters, noodransoenen, tot zelfs zoiets extreems als gasmaskers en complete ebolapakken.
Is dat nou niet overdreven? Rik Roorda van de webshop Allprepare weet de nuance te leggen: zie het als een soort verzekering. Men verzekert zich wel tegen brand en diefstal, waarom dan niet voor-het-geval-dat wat middelen inslaan voor een crisis? Voorzie jezelf van in ieder geval de basisbehoeftes.
De overheidswebsite www.crisis.nl heeft eens een noodpakket samengesteld tijdens de campagne "Denk Vooruit". Daarin zit onder andere een EHBO-trommeltje, een SIM-kaart, waxinelichtjes, een zaklampje en een noodfluitje. Niet bijzonder veel, aldus menig prepper. Niet alleen de preppers denken na over hoe te handelen in tijden van een crisis. Ook bij Deltares wordt ons op het hart gedrukt: denk in ieder geval eens na over een overstroming.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.