Tips, tricks en nog veel meer groens!

Munten voor plastic

15-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plastic inzamelen
Plastic afval inzamelen levert sinds kort iets op, voor bewoners van Amsterdam-Noord. In ruil voor hun plastic afval kunnen ze gebruikmaken van aanbiedingen van lokale winkels.
Het WASTED project stimuleert plastic afval scheiden door bewoners voor elke ingezamelde zak een muntje te geven. Met die muntjes kunnen ze in dertig buurtwinkels terecht. Voor een gratis yogales, korting op de boodschappen, een gratis biertje of een kopje thee.
Sinds september doen honderden huishoudens mee. Een gemiddeld huishouden spaart ongeveer één zak plastic, goed voor één muntje, per week. Die zakken worden opgehaald en via een persoonlijke code op de zak spaar je muntjes. Bewoners moesten eerder naar een container in de buurt om van hun plastic afval af te komen. Toen werd maar 4,5% van het plastic afval apart ingezameld. Dat is nu een stuk meer.
Projectmanager Barbara Koole: “We willen op deze manier mensen stimuleren om hun plastic afval te scheiden. Juist mensen die gewoonlijk niet de moeite zouden nemen, hebben op deze manier een extra reden om dat wél te gaan doen.” WASTED werkt nu lokaal maar wil graag ook elders in Amsterdam én in Nederland dit project uitvoeren.

Het buurtlaboratorium van WASTED doet meer dan plastic inzamelen en muntjes uitdelen. Met het ingezamelde plastic kunnen bewoners zelf bouwblokken maken. Het plastic wordt dan omgesmolten in een oventje. Met die blokken (denk aan een soort lego) is inmiddels een plantenbak gemaakt. Bedoeling is om meer straatmeubilair van ingezameld plastic in de buurt te plaatsen.
Ook heeft WASTED een educatieprogramma voor scholieren. Middelbare scholen kunnen meedoen en hun leerlingen laten opleiden tot ‘plastic expert.’ Want waarom gebruiken we zoveel plastic en waar komt dat na gebruik terecht? Waar wordt plastic van gemaakt? En wat kan er mee nadat het is ingezameld?
WASTED is een project van CITIES, een stichting die lokale oplossingen onderzoekt en ontwikkelt voor wereldwijde stedelijke problemen. Daarnaast werkt WASTED nauw samen met de gemeente Amsterdam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.