Tips, tricks en nog veel meer groens!

Circulaire economie - Pelican House

04-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
pelicanhoofdtelefoon
Tom en Dorus van Pelican House waren er klaar mee, al die kapotte, niet te repareren koptelefoons. Bakken met geld gaven ze er aan uit, tot ze bedachten dat ze het zelf beter konden. 
Ze ontwierpen een koptelefoon die helemaal past in een  circulaire economie , een systeem waarin het streven is om de herbruikbaarheid van producten te maximaliseren. Met andere woorden: in een circulaire economie is het de bedoeling dat spullen zo lang mogelijk meegaan. En mochten ze onverhoopt stuk gaan dan kunnen ze – in dezelfde of in een andere vorm – hergebruikt worden. Pelican House komt met een koptelefoon die niet te koop is. Huren kun je hem wel: voor vijf euro per maand heb je goed geluid op je oren. Ook dat hoort bij een circulaire economie: de makers blijven eigenaar van het product, klanten betalen voor het gebruik. Hierdoor heeft de producent er baat bij om een zo goed mogelijk product in elkaar te zetten. Immers, als Tom en Dorus een koptelefoon leveren die steeds opnieuw kapot gaat, dan zullen zij steeds weer nieuwe onderdelen, of zelfs een geheel nieuwe koptelefoon naar de klant moeten sturen. En dat kost ze bakken met geld. Het is daarom een koptelefoon geworden die niet alleen goed is, maar waarvan ook alle onderdelen gedemonteerd kunnen worden. Mocht er toch iets haperen dan kan de gebruiker (ja, zelfs de klunzige) hem zelf uit elkaar halen. Per post wordt een nieuw onderdeel gestuurd en het kapotte onderdeel gaat terug naar Pelican House waar ze het stukje weer repareren of op een andere manier hergebruiken. Niets gaat verloren, en dat maakt de cirkel van de circulaire economie dus rond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.