Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op het bord van Eva Koreman

21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Op het bord van Eva Koreman
Eigenlijk wilde Eva Koreman psychiater worden, maar ze werd uitgeloot voor geneeskunde en kwam per toeval via een andere studie bij 3FM terecht. Eva is vegetarisch en wil daarmee graag een steentje bijdragen aan de duurzaamheid waarvan ze vindt dat wij ons daar allemaal voor in moeten zetten. Ze eet heel graag kaas en realiseert zich dat kaasproductie niet goed is voor het milieu. Daarom vraagt ze zich af: zou er veganistische kaas bestaan?

Als een echte kaasjunkie besloot Eva voor Groen Licht kaasfondue te maken. Hieronder volgt haar recept met wat vegetarische tips.
Benodigdheden voor 4 personen:
300 gram Gruyere kaas en 300 gram Emmentaler
100 gram Gorgonzola
Een flinke scheut witte wijn
Maizena en kirsch likeur
Witte peper, nootmuskaat en een teentje knoflook
Om in de kaasfondue te dopen: tomaatjes, champignons, stokbrood en vegetarische braadworstjes
Wrijf de pan in met een teentje knoflook. Doe de witte wijn erbij en warm op tot het kookpunt. Maak een papje van maïzena en kirsch likeur en gooi dat ook in de pan. Voeg de Gruyere, Emmentaler en Gorgonzola toe. Dan wat witte peper en nootmuskaat en goed roeren tot een gladde massa. Klaar is de fondue!

Eva doopt stukjes stokbrood, tomaatjes, gesneden champignons en braadworstjes van de vegetarische slager in de fondue. Die worstjes zijn gemaakt van soja en volgens Eva smaken ze heerlijk met kaas. Je kan ze ook kopen bij de Albert Heijn. Ook zegt ze dat het heerlijk is om salami in de fondue te dopen, maar dat doet ze niet meer sinds ze vegetariër is geworden.
Groen Licht ging voor Eva op zoek naar veganistische kaas en kwam terecht bij Charly’s All is Fair in Schiedam, waar eigenaresse Charlotte samen met haar moeder en broer Fairly Cheese maakt.
Fairly Cheese is biologische plantaardige kaas zonder kunstmatige toevoegingen. Er wordt niet met dierlijk stremsel gewerkt, iets wat bij gewone kaas wel gebeurt. De basis van hun kazen zijn rauwe cashewnoten. Die worden 24 uur in de week gezet en vervolgens gaan ze in een blender met kruiden, kokosolie, appelciderazijn en citroensap.
In deze kaas zitten diverse vitaminen en mineralen. Er zitten geen gluten en soya in. Omdat ze het geen echte kaas mogen noemen, hebben ze er aparte namen aan gegeven. Je hebt de Cam&Berthe waar je volgens Charlotte prima kaasfondue van kan maken, en de Geheitkaas, de Boerse’zin en de Cheddah kunnen behalve op de boterham ook prima over een pasta gestrooid worden.
Op de website kun je de verkooppunten zien en binnenkort zijn de kazen ook online te koop:  http://www.charlysallisfair.nl/  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.