Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op het bord van Sef

01-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Sef
Rapper Sef (Yousef Gnaoui) eet sinds een paar maanden vegetarisch. “Niet altijd,” vertelt hij er bij, “maar ik eet alleen nog vlees als het echt iets bijzonders is. Ik wil niet meer ondoordacht zomaar een hamburger eten.” Want het vlees is geproduceerd, er is een dier gestorven en met die belasting moet je als consument rekening houden, vindt de rapper. Maar – heeft dat zin?
Sef: “Ik heb vrienden die denken dat het weinig uitmaakt als één iemand minder vlees eet. Want de meeste mensen eten het wel.” Hij wil daarom voor eens en voor altijd weten: heeft het zin voor het milieu, ook al ben je in je eentje, om geen vlees te eten? Sef eet graag bij lunchroom Betty Blue in Amsterdam vanwege de goede vegetarische kaart. Voor Groen Licht duikt hij daar de keuken in en maakt een linzen-wortelsoep.
Wortel-linzensoep van Betty Blue
1 kilo winterpenen
1/2 zakje rode linzen
4 stengels bleekselderij
2 stengels prei
2  uien
3 tenen knoflook
1 stukje gember
2 eetlepels currypasta (Indiase)
peper en zout
koriander
Turkse yoghurt
Schil de winterpenen en snij ze in grove stukken. Kook de linzen en de penen tot ze zacht zijn in veel water. Let op: linzen nemen veel vocht op en branden snel aan!
Fruit in een koekenpan eerst de uien, prei en bleekselderij. Als deze zacht zijn voeg je de fijn gesneden gember en knoflook toe. Als alles glazig en fruitig is bak je even kort de curry pasta mee.
Voeg het uienmengsel bij de linzen en penen en pureer alles tot een gladde, redelijk dikke massa. Voeg eventueel meer water toe maar het mag een dikke soep zijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Server de soep met een schepje Turkse yoghurt en koriander.
In je eentje de wereld veranderen
Floris de Graad van de Vegetariërsbond geeft bij de Vegetarische Traiteur in Amsterdam antwoord op de vraag van Sef. “Als je de wereld wil veranderen, heeft het absoluut zin om op een andere manier te eten.”
Het is tegenwoordig makkelijk om vegetarisch te eten, vindt De Graad, er zijn enorm veel vleesvervangers, snacks en hapjes te krijgen. Er zijn ongeveer 700.000 vegetariërs in Nederland. Nog maar 11% van de Nederlanders eet elke dag vlees.
De Graad: “De wereld kan niet genoeg produceren om ons allemaal van vlees te voorzien. Ergens moet het stoppen.” De productie van een kilo vlees kost bijvoorbeeld 5 kilo voer. Dat voer is ook geschikt voor menselijke consumptie. En de productie van een kilo rundvlees kost 15.000 liter water.
Vleesvervangers gebaseerd op zuivel zijn niet goed voor het milieu, vertelt De Graad. “De productie van zuivel (en dus bijvoorbeeld ook kaas) is behoorlijk belastend voor het milieu. Vervangers op basis van peulvruchten, granen of andere plantaardige producten zijn beter.”
De Graad adviseert Sef om vol te houden: “De wereld verandert alleen omdat mensen zelf andere keuzes maken en dingen anders gaan doen. Vegetarisch eten is de lekkerste, mooiste en spannendste manier om de wereld te veranderen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.