Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op je bord: Elis Ligtlee

20-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Elis Ligtlee
Baanwielrenner Elis Ligtlee, werd vorig jaar olympisch kampioen in Rio de Janeiro. Als topsporter moet ze voldoende eiwit binnenkrijgen. Die haalt ze veelal uit dierlijke producten. Ze vraagt zich af of je die eiwitten ook uit plantaardige producten kunt halen. 
Baanwielrenner Elis Ligtlee, werd vorig jaar olympisch kampioen in Rio de Janeiro. Het was een spectaculaire overwinning, niemand had er rekening mee gehouden dat zij zou winnen. Ligtlee traint nu voor de wereldkampioenschappen in april. Spannend. De training varieert vanmorgen had ze krachttraining: “Dan heb ik 120 kilo op mijn nek.“
De baanwielrenster let er niet erg op of het duurzaam of biologisch is wat ze eet. Ze mag alles eten, maar het is beter als ze niet te veel suiker eet: “Als sprinters verbranden we niet heel veel, mensen denken dat we koolhydraten nodig hebben, maar dat is een misverstand. Dat komt doordat je de Tour de France renners altijd pasta ziet eten.” 
Eiwit
Ze let wel op haar eiwitten, daarvan moet ze er genoeg binnen krijgen, voor het herstel van haar spieren. Eiwitten haalt ze uit vlees, kip, melk en uit een wei shake, een sportdrankje op basis van melk dat ze na de training drinkt. Dit zijn dus veelal dierlijke producten. Ze vraagt zich af of je die eiwitten ook uit plantaardige producten kunt halen. 
Vies
Met deze vraag gaan we naar Wageningen University. Corjan van den Berg zegt dat algen een goede bron van eiwitten zijn. De alg spirulina  is een mooi alternatief voor vlees. Klein minpuntje van dit algje: het is vies als je het gedroogd eet. Nu is het in Nederland alleen gedroogd verkrijgbaar, we importeren het in gedroogde vorm. Maar als we het in de toekomst in ons koude kikkerlandje kunnen kweken, dan kunnen we het vers eten. Verse spirulina heeft een neutrale smaak en kan daardoor overal doorheen. Door een sportshake bijvoorbeeld. In Wageningen doen ze onderzoek naar de kweek van algen. Nu is spirulina nog vrij duur, dat verandert als het lukt om efficiënter en grootschaliger te kweken.
Vissenmaag
Vergeleken met vlees, koeien en varkens, zijn algen behoorlijk duurzaam. Dieren eten soja of gras en zetten dat op een inefficiënte manier om in vlees. Ze moeten veel soja eten om een klein beetje vlees te produceren. Met algen heb je die omzetting niet, dit is het voedsel dat vissen eten en dat eet je nu zelf, zonder de omweg van een vissenmaag. Lekker efficiënt dus. En algen groeien heel snel op een kleine oppervlakte. Ze nemen minder plek in dan koeien en varkens. In vergelijking met erwten en sojabonen kost de kweek van spirulina nog wel veel energie. In Wageningen hopen ze het energieverbruik omlaag te brengen.
Puzzelen
Henk Kraaijenhof trainde sprinter Nelli Cooman en adviseert tegenwoordig topsporters. Hij weet alles van de voeding die zij nodig hebben om te presteren. Eiwitten halen sporters net als wij uit gewoon eten: kaas, melk, eieren, vis en vlees. En ook uitplantaardige producten als erwten, soja en peulvruchten. Eiwit bestaat uit verschillende aminozuren en niet elk eiwitrijk product bevat alle aminozuren die je nodig hebt. Daarom is het nog een heel gepuzzel om het menu van een veganistische sporter zo samen te stellen dat hij alle verschillende soorten aminozuren binnen krijgt. Spirulina bevat alle aminozuren, dus misschien is deze alg in de toekomst de basis voor de eiwit shake van topsporters.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.