Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op Je Bord met Anne-Marie Jung

12-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
365 keer bekeken
  •  
Op Je Bord: Anne Marie Jung
Anne-Marie Jung is actrice, zangeres en comédienne. Op dit moment staat ze in de theaters met haar eerste soloprogramma, De Exoot. Voor Groen Licht bakt ze een cashewnotenkoek en vraagt zich af: Waar komen de cashewnoten die ik gebruik in dit recept eigenlijk vandaan? En hoe weet ik wat voor leven de boeren hebben die de cashewnoten telen?
Anne-Marie Jung is  dol op noten en in het bijzonder op cashewnoten. Op vakantie in India zag ze de cashewappels in de bomen hangen. En dat leidde tot vragen: want wie teelt die cashewnoten? Worden de noten bespoten? Wie haalt het nootje uit de vrucht? En wat voor leven hebben die mensen? “Het staat niet op de verpakking, dus je moet er maar naar raden.”

De cashewnoten die wij in Nederland eten, worden vaak geteeld in Afrika. De meeste Afrikaanse noten worden in India gekraakt en dan naar Europa geëxporteerd. Daan de Wit van Initiatief Duurzame Handel (IDH) vertelt: “Cashewnoten worden in Afrika meestal geproduceerd door kleinschalige boeren die op hun landje verouderde landbouwtechnieken gebruiken. Daardoor leveren de bomen niet zo veel op. Dat leidt tot armoedeproblemen en waar armoede is, daar kan ook kinderarbeid voorkomen.” 

We eten in Nederland een pond gezouten cashewnoten per jaar, het meest van alle Europeanen. Cashewnoten zijn ook fairtrade verkrijgbaar. De boeren krijgen dan meer betaald. Maar, zegt De Wit: “Fairtrade heeft een grote naamsbekendheid, maar bijna niemand koopt het. Het marktaandeel is maar zo’n 3%.”

Daarom begon IDH, samen met internationale grote spelers in de cashewnotenbranche, het Sustainable Nut Initiative . Onder andere de Bill & Melinda Gates Foundation betaalt mee om de sector de verduurzamen. Betrokken  bedrijven proberen de problemen in de sector zélf op te lossen. De bedoeling is om boeren betere landbouwtechnieken te leren, zodat de productie toeneemt. Zo kan de boer meer verdienen. Cashewnoten worden namelijk steeds meer verkocht, ook aan een nieuwe middenklasse in India en China. Er is dus een markt voor méér noten. Ook wil het Sustainable Nut Initiative de keten van cashewnoten transparant maken, zodat de noten traceerbaar zijn.  
 
Bij Intersnack  in Doetinchem worden jaarlijks tonnen cashewnoten gebrand. Het bedrijf werkt mee aan het Sustainable Nut Initiative. Intersnack levert cashewnoten voor de huismerken van alle grote supermarkten. Die noten zijn dus voor een lage prijs verkrijgbaar, maar dragen tóch bij aan een beter leven voor de boeren. 

Bestrijdingsmiddelen spelen bij de cashewnotenteelt in Afrika niet zo’n grote rol, zegt De Wit. Er worden weinig middelen gebruikt en het cashewnootje zit veilig in de vruchtappel. 

Recept Anne-Marie Jung, notenkoek

Ingrediënten:
165 gram poedersuiker
270 gram bloem
230 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
115 gram ongezouten roomboter, gesmolten
120 ml slagroom
3 el honing
80 gram bruine suiker
300 gram gezouten en ongezouten cashewnoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. 
Beleg een bakvorm (22 x 30 cm) met bakpapier.
Zeef de bloem en de poedersuiker. Voeg de boter (die op kamertemperatuur is) toe en vorm met je handen een samenhangend deeg. Spreid uit met je vingers in de vorm en zet in de oven. Bak 20 minuten.
Meng ondertussen de honing met de gesmolten boter, slagroom en bruine suiker. Voeg de cashewnoten toe en meng alles goed.
Verdeel het notenmengsel over de voorgebakken bodem en spreid goed uit.
Bak het mengsel nog 25 minuten in de oven.
Laat volledig afkoelen voordat je de koek in vierkanten snijdt.
N.B. De beelden van cashewverwerking in Mozambique maakte Orientation Travel  voor FairMatch Support . Ook FairMatch Support is betrokken bij het Sustainable Nut Initiative. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.