Tips, tricks en nog veel meer groens!

Schimmel als het nieuwe plastic

13-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
Lamp van schimmel
Van schimmel wil je meestal zo snel mogelijk af. Maar dat gaat veranderen, want schimmel is volgens wetenschappers hét materiaal van de toekomst. Milouska zoekt uit hoe dat zit.
Bij de Universiteit Utrecht wordt onderzocht hoe schimmel op allerlei manieren gebruikt kan worden. Het gaat dan om mycelium, de schimmeldraden die onder de grond groeien waar een paddenstoel staat. Dit materiaal kun je makkelijk opkweken en het is volledig afbreekbaar. Als je dat kunt gebruiken, dan is dat dus hartstikke duurzaam.

“Schimmel heeft weinig voeding nodig, ” vertelt microbioloog Freek Appels. “Wij onderzoeken welke eigenschappen bepaalde schimmels hebben. Levert het bijvoorbeeld een sterk materiaal op, is het elastisch, laat het water door of juist niet.”

Anderen kunnen met die kennis producten maken. Textielontwerper Aniela Hoitink maakt bijvoorbeeld kleding van mycelium. Ze liet op de Dutch Design Week eind 2016 een volledig kledingstuk zien. Kleding van schimmel, willen we dat wel dragen? Hoitink: “We dragen nu kleding van olie en daar zijn mensen zich helemaal niet van bewust. Ik denk dat we dit in de toekomst wel gaan dragen.”

Kleding van mycelium levert helemaal geen afval op. En, met een lapje op de juiste plek is het kledingstuk makkelijk te repareren.

Is schimmel niet slecht voor je gezondheid? Nee, stelt microbioloog Freek Appels. “Mensen zijn bang voor schimmel, een soort microfobie. Maar er zijn zoveel soorten schimmel. Het wordt ook gebruikt bij brood, wijn, kaas en bier.”

Ontwerper Eric Klarenbeek werkt ook met schimmel. Hij maakt er tafels, stoelen en lampen van. En, sinds kort verkoopt hij een Grow It Yourself kit – daarmee kun je zélf thuis een lamp maken van mycelium. Milouska ging met het spul aan de slag. Eerst moet de schimmel gekweekt worden op zaagsel. Met het geschimmelde zaagsel wordt vervolgens de mal van een lampenkap gevuld.

Klarenbeek wil hiermee zorgen dat mensen zélf met mycelium aan de slag gaan en zo het materiaal leren kennen. “We kunnen met dit natuurlijke materiaal producten maken die gewoonlijk van plastic, dus van olie, gemaakt zijn. En als je er op uitgekeken bent, dan kun je het letterlijk in je tuin weggooien. En dan voedt het zelfs je planten nog.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.