Tips, tricks en nog veel meer groens!

Stadsbomen met een tweede leven

17-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
bomen gekapt stadshout
Ieder jaar worden er in de stad Amsterdam 9000 kapvergunningen afgegeven voor bomen die ziek zijn, omgewaaid zijn of in de weg staan bij een herinrichting.
En toen één van die bomen 9 jaar geleden werd omgekapt voor de deur van het meubelatelier van Chrisow von Schultz en Marijke Hogers was het plan snel geboren. Mooie dingen maken van al dat prachtige hout dat uit de stad komt. De stichting Stadshout Amsterdam  werd opgericht.
Tot die tijd, en vaak nog steeds, werden die bomen versnipperd en verbrand als biobrandstof. Zonde van dat mooie hout en de in het hout opgeslagen CO2 komt weer vrij als broeikasgas. Ook op het leidseplein in Amsterdam worden veel van de bomen gekapt voor een herinrichting. Willem, vrijwilliger van Stadshout is er als de kippen bij om de zagers uit te leggen wat zij met dit hout van plan zijn en om de bomen te markeren. Hij maakt ook een kaartje waarop hij intekent welke boom, waar gestaan heeft. Zo kan hij later precies aan de koper vertellen van welke boom zijn of haar tafeltje of snijplank is gemaakt.
De bomen die in de stad worden gekapt worden voor een gedeelte naar de stadswerf van het stadsdeel Amsterdam Zuid gebracht. Daar heeft de stichting onderdak gevonden en een zagerij ingericht. Chrisow en een aantal van de in totaal 35 vrijwilligers zagen de bomen daar tot planken. Zo’n 1000 per jaar. Ze kunnen nog lang niet alle bomen uit de stad aan maar er zijn plannen voor een grotere, centrale zagerij voor de hele stad.
Vaak wordt een boom op de plek waar hij is gekapt al verwerkt tot een meubel of een bouwwerk. Dit vaak in samenspraak met de bewoners. Zo is er in het Amstelpark een muziekpaviljoen gebouwd en zijn ze op dit moment bezig met een schapenhok van populieren die om de hoek tijdens een februaristorm zijn omgewaaid. Op het Mariotteplein in Amsterdam staat een gigantische picknicktafel, gemaakt van en boom die ter plekke is omgezaagd en verwerkt. Soms worden daar ook nog educatieve projecten voor een school aan gekoppeld.
Marijke staat in de meubelmakerij annex winkel in de Amsterdamse Pijp snijplanken te maken van een boom die het grootste deel van haar leven voor haar deur heeft gestaan. Een boom die wordt omgezaagd roept emotie op. Ook deze boom stond daar al meer dan 150 jaar. Uiteindelijk werd hij ziek en moest hij weg. Marijke wil alle bewonders die rondom de boom woonden een snijplank van hun boom aanbieden.
Veel van het hout wordt afgenomen door sociale werkvoorzieningen die er allerlei producten van maken. Vogelhuisjes, bankjes, sleutelhangers, muziekdoosjes en zelfs doodskisten. De oorsprong van de boom en de plek waar hij gestaan heeft wordt zoveel mogelijk vermeldt bij het produkt. Soms tot aan een foto van de nog levende boom aan toe. Behalve dat de CO2 die in dit hout is opgeslagen dus niet vrijkomt, hoeven er ook minder bomen gekapt te worden.
Stadshout Amsterdam was de eerste maar heeft ondertussen navolging gekregen in Den Bosch, Haarlem, Zwolle, Utrecht, Den Haag en Deventer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.