Tips, tricks en nog veel meer groens!

Verven zonder water

07-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Verven zonder water
De textielindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. Jaarlijks worden miljarden schoon drinkwater verspild door het verven van textiel. Voor het verven van één kilo textiel is 150 tot 200 liter water nodig. De jaarlijkse textielindustrie produceert 60 à 70 miljard kilo waarvan ongeveer de helft wordt geverfd.
In Azië, waar de textielindustrie het grootste is en schoon drinkwater schaars, worden giftige chemicaliën op grote schaal toegepast voor het verven van kleding. Vervuild, giftig afvalwater wordt vaak geloosd in rivieren.
Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 80 miljard kledingstukken geproduceerd. De schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de productie, het dragen en het wassen van die enorme hoeveelheid kledingstukken, stapelen zich op in het milieu en in de lichamen van mensen en dieren. Een giftige cocktail die zich vanuit de kledingfabrieken steeds verder over onze planeet verspreidt. Miljoenen mensen die van dat water afhankelijk zijn, worden ziek, irrigeren hun akkers met vergiftigd water en zien de vissen in hun rivieren sterven.
Sinds 2011 voert Greenpeace een campagne waarbij iedereen zich kan aansluiten: de Detox Challenge. De organisatie laat zien wat er in de productielanden aan de hand is en dagen grote kledingmerken uit een nieuwe trend te zetten: stoppen met giftige stoffen ( http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/detox/ ).
Naast de giftige stoffen die in het milieu terechtkomen is ook de waterschaarste in deze landen een groot probleem. Voor het verven van een kilo kleding is ruim 100 liter water nodig. Schoon drinkwater waar de bewoners van de landen een grote behoefte aan hebben.
Maar er gloort hoop. Het Nederlandse bedrijf DyeCoo heeft een duurzame techniek ontwikkeld om textiel te verven: niet meer met ettelijke liters waters per kilo stof die na één keer gebruiken zwaar vervuild zijn en vervolgens vaak in de natuur geloosd worden, maar met behulp van koolstofdioxide. Dit is een afvalproduct uit bijvoorbeeld de petrochemische industrie dat voor ongeveer tien cent per kilo te koop is en dat meerdere malen meegaat. In plaats van schoon drinkwater wordt dus het broeikasgas CO2 gebruikt. Onder hoge druk wordt de koolstofdioxide vloeibaar (‘superkritisch’ is hiervoor de scheikundige term) waardoor de kleurstoffen oplossen en in het textiel komen. De machine die nu ontwikkeld is verandert dit procédé op een grondige manier die zowel water spaart als beter is voor het milieu.
Het is natuurlijk nog maar een schakel binnen de hele kledingindustrie, maar wel een belangrijke. Als we stoppen met het gebruik van het water en de chemicaliën, doen we een stap in de goede richting. Grote kledingbedrijven als Nike, Adidas en Peak Performance hebben een voorstrekkersrol ingenomen om deze ontwikkeling te promoten en moedigen hun leveranciers aan om deze verfmethode te gebruiken. Inmiddels staan er zes van deze installaties in Thailand en Taiwan. De zevende installatie vertrekt eind maart ook richting het oosten. De kleding is te herkennen aan de labels ColorDry, DryDye en DryDron.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.