Tips, tricks en nog veel meer groens!

Verwarm je eigen water

13-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
435 keer bekeken
  •  
zonneboiler
Zonnepanelen zie je steeds meer op daken. Dan wek je je eigen stroom op. Maar je kunt ook je eigen water verwarmen. Met een zonneboiler. En dat is veel minder bekend.
Zonnepanelen en zonneboilers
Robbert van Diemen is bestuurslid bij Holland Solar. Dat is de brancheorganisatie van Nederlandse experts in zonne-energie. Zie hier   http://www.hollandsolar.nl/home.html . Hij legt in Groen Licht het verschil uit tussen een zonnepaneel en een zonnecollector, die bij een zonneboiler hoort.
Een zonnepaneel bestaat uit siliciumcellen. Deze cellen zetten zonne-energie om in stroom. Bij een zonnecollector lopen buizen met vloeistof langs een plaat. Die plaat geeft het infraroodlicht door aan de buizen. En die buizen verwarmen in het voorraadvat het koude water op.
Koude douche?
Dat betekent niet dat je onder een koude douche staat als de zon niet schijnt. Ten eerste hoeft de zon niet te schijnen om het water te verwarmen, het gaat namelijk om het licht. En in de tweede plaats gaat het water uit het voorradvat altijd nog door de Cv-ketel. Zo nodig verwarmt de cv-ketel het water bij.
Hier vind je duidelijke informatie over de werking van zonneboilers:
Consumentenbond over zonneboiler:
https://www.consumentenbond.nl/zonneboiler
Een pagina uitgelicht over de kosten, subsidie en hoeveel gas je bespaart: https://www.consumentenbond.nl/zonneboiler/zonneboiler-kosten-opbrengsten
Beter voor het milieu en je gasrekening
Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 200 m3 gas en 370 kg CO2-uitstoot. Milieu Centraal rekent op haar website voor dat je jaarlijks ca 130 euro op je gasrekening bespaart. Zie hier: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/zonneboiler/
De kosten van een zonneboiler
Een gemiddelde zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo'n zonneboiler is ongeveer 1.200 euro (bedrag voor 2017). Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. De terugverdientijd van een zonneboiler is –dankzij de hoge subsidies- grofweg 10-15 jaar.
Subsidie op de zonneboiler
Vanaf 1 januari 2017 zijn de subsidies op zonneboilers flink verhoogd. Olof van der Gaag is
directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie http://www.nvde.nl/ . Hij vertelt dat  in 2017 70 miljoen euro beschikbaar is voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Dat zijn allemaal duurzame vormen van energie. En de overheid wil het gebruik daarvan stimuleren omdat we zo snel mogelijk over moeten stappen naar meer duurzame energie en af van vervuilende energie zoals aardolie, gas en kolen.
Van der Gaag: “Wat veel mensen niet weten is dat het energieverbruik thuis vooral zit in de warmte: namelijk 20% elektriciteit en 80% warmte. Daarom is het ook belangrijk om duurzame warmte te stimuleren.”
Leuk en lucratief
Mensen moeten het leuk gaan vinden om eigen warmte op te wekken. Maar ook heel belangrijk, aldus van der Gaag: “Je trekt Nederlanders vooral over de streep over te stappen naar duurzame energie als het betaalbaar wordt”. Om de consument verder op weg te helpen heeft de NVDE, samen met Milieu Centraal en de brancheorganisatie Holland Solar een website ontwikkeld waarop mensen onafhankelijk advies krijgen over wat je in jouw huis kunt gaan doen aan duurzame energie. Zie hier: www.duurzamewarmte.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.