Tips, tricks en nog veel meer groens!

Zelfvoorzienend zijn

28-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Zelfvoorzienend zijn
Zelfvoorzienend leven is hot. Op youtube wemelt het van de filmpjes waar mensen vol trots hun moestuin laten zien en allerhande tips geven over hoe je zelfvoorzienend kan zijn. Zelf telen van groenten, houden van kippen, je eten uit de natuur halen en zelfs jagen. Veel mensen willen terug naar de natuur en bewuster met eten omgaan.
Brecht probeert het uit. Met een stapel boeken onder haar arm gaat ze het bos in op zoek naar eetbare planten en paddestoelen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Planten herkennen van een foto is best lastig en de paddestoelen durft ze helemaal niet van te proeven. Ze gooit van alles in haar mandje en gaat op zoek naar en deskundige.
“Tsja, hier kunnen we niet veel mee”, zegt Ellen. Brecht heeft een afspraak met Ellen Mookhoek. Zij is historica van oorsprong en noemt zich jager/verzamelaar. Een groot deel van haar voedsel haalt zij uit de natuur. Paddenstoelen, vruchten en allerlei kruiden. Daarnaast heeft ze een moestuin en ze conserveert veel voor de winter. Het gedeelte van haar voedsel dat ze zelf plukt is wel wat verminderd de laatste jaren. Het is zoveel werk dat ze het contact met haar omgeving ging verliezen. Ze geeft nu veel cursussen en workshops in wildplukken en het koken met eten uit de natuur. Eten uit de natuur kost heel veel tijd.
Samen nemen ze het mandje van Brecht door. De paddenstoel was eetbaar maar is bevroren geweest en daardoor nu giftig. De braambladeren waar je volgens het boek van Brecht thee van kan maken zijn te oud en de distel die Brecht heeft geplukt blijkt een grote klis. Dat is iets heel anders.
“Wildplukken kan gevaarlijk zijn. Je moet heel goed weten wat je plukt voor je echt op gaat eten. Ieder jaar sterven in Nederland 5 mensen aan het eten van giftige paddenstoelen. Je hebt veel kennis nodig om het verantwoord te kunnen doen”, vertelt Ellen.
“Wildplukken is dan ook geen oplossing voor het wereldvoedselprobleem”, zegtJoost Gorter is van het bureau NewForesight. Dit bureau is opgericht door Lucas Simons die hoog in de duurzame top100 van Nederland staat. Zij pleiten juist voor schaalvergroting. De moderne landbouw is erg vervuilend en soms inefficiënt en Joost en zijn collega’s zoeken naar manieren om op duurzame manier veel voedsel te kunnen produceren om een groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.  Hij vindt het mooi wat Ellen en benadrukt dat kennis over wat je eet belangrijk is. Mensen als Ellen zijn zeker goed voor die bewustwording over voedsel.
Ellen en Brecht hebben inmiddels samen een aantal verschillende planten en vruchten verzameld. Ellen verteld dat ze voedsel verzamelen een mooie manier vindt om zich te verbinden met de aarde en de natuur. 
Ze beginnen nu aan het volgende hoofdstuk. De wilde eend.
Ellen is ook gaan jagen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ze heeft haar jachtakte gehaald en schiet regelmatig wild dat ze ook helemaal opeet en conserveert. Ze vindt ook wild oogsten uit de natuur een mooie manier om verantwoordelijk met voedsel bezig te zijn. Ze heeft een geschoten wilde eend meegenomen en Brecht moet aan de slag. Dat is even wennen maar al doende leert men. Ellen heeft haar eigen jachtterrein in de flevopolder en op die plek maken Brecht en Ellen een vuurtje om de eend die ze hebben schoongemaakt te bakken.
Brecht vraagt zich af of je zomaar een eend uit de sloot kan schieten en belt met Geert Groot-Bruinderink. Hij is gepensioneerd ecoloog en autoriteit op dit gebied. Hij vertelt dat als je een geldige vergunning hebt het geen probleem is om te jagen op soorten waar er genoeg van zijn zoals konijnen, wilde eenden en hazen. Of je voor of tegen jagen bent is een puur persoonlijke keuze, voor de natuur maakt het niet uit.
Sterker nog, jagers beweren vaak dat zij belangrijk zijn bij het instandhouden van een natuurlijk evenwicht maar uit de dertig jaar onderzoek die Groot-Bruinderink hiernaar heeft gedaan is dit nooit gebleken,
Hij vertelt ook nog dat wildplukken strict formeel verboden is. De planten en vruchten zijn eigendom van de eigenaar van de grond. Maar als je het met mate doet, voor eigen gebruik en niet teveel van dezelfde plant meeneemt, zal je er niet gauw een probleem mee krijgen.
Brecht en Ellen laten zich de eend en de versgeplukte planten goed smaken. Weliswaar geen oplossing voor het voedselprobleem maar wel leuk en lekker.
De overheid bepaalt in Nederland wanneer er op welke diersoort gejaagd mag worden. Als van een bepaalde diersoort de aantallen te laag dreigen te worden, bepaalt het rijk dat er niet meer op gejaagd mag worden. Ook bijzondere omstandigheden kunnen daar voor zorgen. Bijvoorbeeld ziektes onder konijnen of op dit moment de vogelgriep. Vanwege deze vogelgriep is de jacht op eenden op dit moment verboden totdat er geen risico meer is op besmetting.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.