Tips, tricks en nog veel meer groens!

Zonnepanelen op een gedeeld dak

06-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
467 keer bekeken
  •  
elena zonnepanelen
Elena woont op IJburg en is eigenaar van een eengezinswoning. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een binnenterrein met een gemeenschappelijke schuur. En daarom is ze samen met 33 andere eigenaren lid van een VvE (Vereniging van Eigenaren). De belangrijkste kostenpost van de VvE is de energierekening. Jaarlijks is de VvE ruim 900 euro kwijt aan de stroom voor de elektrische poort -die toegang geeft tot het binnenterrein-, de hydrofoor, de verlichting en de elektrische bellen.
Elena vraagt zich af of het goedkoper kan. Kan de VvE op de gemeenschappelijke schuur zonnepanelen installeren en zelf de stroom opwekken zodat de rekening van het energiebedrijf 0 wordt?
Zijn zonnepanelen een optie voor Elena’s VvE?
Frank Boon is zonne-energieadviseur en adviseert VvE’s over zonnepanelen. Zie hier: http://www.plukdezonvveadvies.nl/
Frank neemt een kijkje bij Elena. Hij heeft berekend dat de VvE 17 zonnepanelen nodig heeft om alle stroom zelf te kunnen opwekken. 8 zonnepanelen zouden op het gemeenschappelijk dak kunnen, maar….dit dak is niet geschikt omdat de schuur een groot deel van de dag in de schaduw staat. Er kunnen wel zonnepanelen op privédaken geplaatst worden. Als je die energie dan wil aanwenden voor de Vereniging moet je daar wél goede afspraken over maken.
Kijkje bij de buren
Helaas kan het bij Elena dus niet op het gemeenschappelijke dak. Op een andere plek op IJburg is een VvE die wel ca 350 zonnepanelen heeft geplaatst. Deze VvE heeft langzamerhand steeds meer maatregelen genomen tot verduurzamen. En het resultaat is dat Blok 35 346 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, er ruim 1000 m2 sedumdak aangelegd, in de gemeenschappelijke garage 80 led armaturen hangen en er 2 oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn. Zie hier voor een impressie van Blok 35: “Het duurzaamste blok van IJburg” http://www.natuurlijkijburg.nl/
Marinus Knulst is penningmeester van de VvE en vertelt in Groen Licht dat dit allemaal heel organisch is gegaan. Ze hebben er plezier in om duurzame maatregelen te treffen. En het is ook leuk voor de portemonnee, want het resultaat is dat de bijdrage aan de VvE onlangs is verlaagd.
Meer VvE’s willen zonnepanelen
Kees Oomen is directeur van VvE Belang. Dat is de belangenorganisatie voor de VvE en appartementseigenaar. Zie hier: https://www.vvebelang.nl/?gclid=CjwKEAiAxKrFBRDm25f60OegtwwSJABgEC-ZJkc9tWgPoFXhlFqdxW1x51erf_PPaebq_zmwx3wWBhoCR6bw_wcB
Hij vertelt dat veel VvE’s zich afvragen of ze op de gemeenschappelijke daken zonnepanelen kunnen leggen en op deze wijze de elektriciteitsrekening kunnen verlagen. En dat kan zekere en kan ook tot een kostenbesparing leiden. Het eenvoudigste is het als zonnepanelen geplaatst worden voor het collectief energieverbruik. Het wordt ingewikkelder als meer energie wordt opgewekt dan nodig is voor gemeenschappelijk gebruik en mensen dat individueel willen gebruiken. Dan krijg je namelijk te maken met het feit dat je stroom gaat terug leveren aan het net, je wordt energieleverancier en je krijgt je te maken met de postcoderoosregeling. Zie onder andere hier:
En heel belangrijk: bij belangrijke besluiten is in een VvE vaak een 2/3 meerderheid vereist. Dat kan een hobbel zijn.
In ieder geval kunnen VvE’s ook bij VvE Belang advies inwinnen over zonnepanelen. Zie hier: https://www.vvebelang.nl/energie-loket/energiekostenbesparen/energie-advies/?searchresult=1&sstring=energieloket#wb_151
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.