Elke zaterdag om 20.00 uur op

Elke zaterdag om 20.00 uur op

Spruitjesbitterballen

  • Spruitjes bitterbal PPK

    Spruitjesbitterballen met tuinbonen-bloemkoolcreme en basilicummayonaise

     

    Het boodschappenlijstje:

    1 bloemkool
    5L zonnebloemolie
    1L olijfolie
    1 zwarte knoflook
    zakje diepvries tuinbonen
    1 zakje ijsblokjes
    10 eieren
    2 citroenen
    1 (oud) maisbrood
    zout en peper
    bosje basilicum
    fles witte wijn azijn
    mosterd
    bosje peterselie
    bosje radijsjes
    paarse tuinkers
    doosje kastanje champignons

      Spruitjesbitterbal PPKS

     

    Stap 1:

    Leg de plakken bloemkool op 3 verschillende bakplaten en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen.
    Besprenkel ze met olijfolie, zout en peper.
    Doe ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 45 minuten tot ze aan de buitenranden mooi donkerbruin geroosterd zijn.

     

    Stap 2: De mayonaise

    - Zonnebloemolie voor mayonaise

    - twee eidooiers

    - bosje basilicum

    - Eetlepel mosterd

    - zout

    - sap van twee citroenen

    Maak een basis mayonaise en bewaar hierbij het eiwit voor later. Mix de mayonaise met basilicum in de blender tot een mooi gladde groene mayonaise

     

    Stap 3: Crème van tuinbonen en bloemkool

    - 1/3 geroosterde bloemkool

    - Twee teentjes zwarte knoflook

    -  Zak diepvries tuinbonen

    - scheut olijfolie

    - geroosterde bloemkool

    - zout en peper

    - zest van citroenen

    Blancheer de tuinbonen en mix deze met 1 plaat van de geroosterde bloemkool in de blender.
    Voeg een scheut room toe, de knoflook en gebruik een klein deel van het kookvocht van de tuinbonen en spruitjes om de crème mooi glad te krijgen. Breng op smaak met zout en peper en wat citroenzest.

     

    Stap 4: De spruitjes bitterbal

    - 1/3 geroosterde bloemkool

    - Zakje spruitjes

    - Doosje kastanje champignons

    - Zout en peper

    - 1 oud maisbrood

    - Eiwit

    - bloem

    Maak de spruitjes schoon en blancheer deze in zout water.
    Snijd de champignons in plakken en rook deze ongeveer 10 minuten zachtjes in een rookoventje.
    Maal brood fijn in de keukenmachine.
    Mix de champignons met een plaat geroosterde bloemkool in de blender met korte pulsen zodat je nog een beetje structuur overhoud. Mix dit met een beetje broodkruimels als het mengsel te nat is. Breng op smaak met zout en peper.
    Laat dit mengsel minimaal een uur afkoelen in de koelkast.

    Pak het mengsel uit de koelkast en maak er steeds een balletje van, vervolgens een vogelnestje en druk er een spruitje in.
    Haal vervolgens alle balletjes eerst door de bloem, daarna door het eiwit en rol ze vervolgens door de broodkruimelmix.
    Laat ze 1 uur afkoelen en frituur ze vervolgens op 180 graden tot ze mooi de kleur hebben van een bitterbal.

     

    Stap 5: Het serveren

    - paarse tuinkers

    - radijs

    - 1/3 geroosterde bloemkool

    Spuit een mooie cirkelspiraal van de mayonaise.
    Leg in het midden van het bord een mooie crème van de tuinbonen en bloemkool.
    Leg hier een paar bitterballen op en snijd er eentje open.
    Maak het gerecht af met wat dungesneden radijsjes, paarse tuinkes en kleine roosjes geroosterde bloemkool.

    Spruitjes bitterbal PPK

Recepten

Pauls Puber Kookshow

Over

Paul gaat het gesprek aan met pubers en maakt ondertussen wat lekkers klaar!

Terug naar boven