De historische dagelijkse talkshow

Corina Brussaard (23-01-2013)

23-01-2013

Andere landen zoals de Verenigde Staten zitten er al, maar vanaf komende vrijdag heeft ook Nederland een laboratorium om dit Zuidelijkste punt van de aarde: Antarctica. Het lab zal vijf onderzoeken herbergen en is gestationeerd op een Britse basis.

Geliefd gebied
Het zogeheten 'witte continent' is geliefd gebied voor wetenschappers. Zij doen veel onderzoek op Antarctica aar het milieuproblemen zoals de opwarming van de aarde.

Antarctische algen
Corina Brussaard is senior onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en hoogleraar virusecologie bij de UvA. Ze deed al eerder onderzoek op Antarctica onder leiding van de Britten. Brussaard gaat in het Nederlands lab het onderzoek leiden dat zich richt op  Antarctische algen in een veranderende wereld en de gevolgen hiervan voor de voedselketen. Algen vormen de basis van de meeste voedselketens in zee en er zijn aanwijzingen dat productie en soortensamenstelling aan het veranderen is door klimaatsverandering in Antarctisch wateren.

Onderzoeker Corina Brussaard is net terug uit Antarctica waar ze mee heeft geholpen aan de bouw van het laboratorium. In Pauw & Witteman vertelt ze over het belang van het lab en de situatie op Antarctica.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.