Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Interview: Antoinette Hertsenberg

 • Hertsenberg

  Al 23 jaar strijdt Antoinette Hertsenbergtegen onrecht en in een speciale Radar neemt ze het op voor vijftigplussers die nog maar moeizaam aan de bak kunnen komen. ‘Het zou goed zijn als er een omslag in denken komt: we stellen echt niet minder voor naarmate we ouder worden.'

   

   

   

  Hoe kwamen jullie op het idee voor dit thema? Ik denk dat iedereen wel vijftigplussers kent die werkeloos raken, en dan van dichtbij zien hoe ongelooflijk moeilijk het is om weer een baan te krijgen. Er zijn serieuze schattingen dat van de vijftigplussers nog maar drie procent aan het werk komt. Dat betekent dat 97 procent niet meer de kans krijgt om aan het werk te gaan. En als samenleving doen we toch een beetje alsof zij een individueel probleem hebben. Je moet maar beter je best doen, om werk te krijgen wat er niet is. Want we weten dat hoe hard ze ook solliciteren en hoeveel cursussen ze ook doen, ze het werk evengoed niet gaan krijgen.

   

  Waarom krijgen ze het niet? Heel veel werkgevers geven de voorkeur aan jongere mensen. Dat heeft misschien met het imago van oudere werknemers te maken, of misschien met een maatschappelijke verheerlijking van de jeugd. Wij hebben vooral gekeken naar een oplossing voor deze groep mensen. We zijn uiteindelijk uitgekomen op een pleidooi voor een experiment waarin 55 vijftigplussers een basisinkomen krijgen. Zij hoeven niet meer te solliciteren, mogen zelf de keuze kunnen maken om al dan niet betaald werk te gaan doen of bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk te kiezen. Ik zou echt heel benieuwd zijn om te zien wat dat voor deze groep zou doen.

   

  Het klinkt bijna als een droom. Op je vijftigste al met pensioen en de dingen doen waar je zin in hebt, zonder de druk van brood op de plank. Het is niet zo dat je rijk wordt van het basisinkomen. We gaan uit van duizend euro per persoon per maand. En ik denk niet dat er zoveel mensen zijn die graag thuis op de bank willen zitten. Wat ik tijdens de interviews hoorde, is dat iedereen het daar na drie weken echt spuugzat is. Ze sturen op hun 59ste nog steeds honderden sollicitatiebrieven, waarop ze geen reactie krijgen of de standaardreactie: ‘u past niet in ons profiel’. Ze voelen zich nutteloos en uitgerangeerd terwijl ze zich hartstikke energiek voelen. Onze koning zegt: 50 is het nieuwe dertig. Maar al die dertigers laten we wel stikken.

   

  Zit een deel van de oplossing ook in wat je eerder zei, namelijk de verheerlijking van de jeugd? Zeker. Dat denk ik ook. Dat zal ongetwijfeld een onderdeel van het probleem zijn. Want wat natuurlijk heel cru is, is dat we aan de ene kant die verheerlijking van de jeugd hebben en aan de andere kant tegen iedereen zeggen: ‘je moet zo meteen tot je zeventigste werken’. En de tijd is voorbij dat ouderen, zoals de generatie hiervoor, er lachend met een goudgerande regeling op hun zestigste tussenuit gaan. Ik ken ze ook nog, de collega’s bij de omroep die op hun 55ste met behoud van een volledig salaris en een volledig pensioen stopten. Als je dat vergelijkt met de werkeloze 55-plussers van nu kan het verschil niet groter zijn. Die moeten eerst de overwaarde van hun huis opeten, hun pensioenpotjes opeten, en alle andere potjes. Het is een en al ellende. De situatie voor deze leeftijdsgroep is dramatisch ongunstig gewijzigd, zonder dat iemand zich daar boos over gemaakt heeft.

   

  Zie jij het ook veel bij de omroep? Mag door de verheerlijking van de 20-49 doelgroep alles daarboven blij zijn als het nog werk heeft? Ja, daar zie je ook dat als er vacatures zijn, er eerder jongeren worden aangenomen dan ouderen. En ik zie het natuurlijk bij het beoordelen van de kijkcijfers. Op de een of andere manier is het veel belangrijker waar een 45-jarige naar kijkt dan iemand van 55. Het maakt mij als maker niet uit hoor, zeg ik erbij, maar in statistiekjes wordt daarop gelet.

  Radar Extra, maandag 22 en 29 mei, NPO 1, 20:30 uur

  Lees verder op pagina 8 van de VARAgids of op Blendle.

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven