Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Flight To Lowlands Hell

 • Lowlands

  De voorloper van Lowlands was het allereerste popfestival van Nederland: in Utrecht, in 1967. Dat was een groot succes, maar de tweede editie werd een drama. 

   

  Lowlands, zaterdag 19 en zondag 20 augustus, NPO 3, 20:00 uur

  Als in Biddinghuizen vrijdag de eerste tonen tegen het tentdak tikken, is het goed te memoreren dat muziekfestival Lowlands dit jaar een halve eeuw oud is. Dat wil zeggen: A Campingflight to Lowlands Paradise bestaat sinds 1993 in de Flevopolder, maar in Utrecht stond zijn wieg. Daar vond in 1967 namelijk in de Margriethal van de Jaarbeurs The Flight to Lowlands Paradise plaats, een happening voor de Nederlandse hippiejeugd. De ‘Flight’, zoals het spektakel werd genoemd, was een groot succes. Dit is echter het verhaal van de daaropvolgende editie, die van 1968. Het was het jaar waarin alles gruwelijk misging.

  Eerst moet echter de vraag gesteld worden wat dat gebeuren in Utrecht nou eigenlijk voorstelde. Heel veel, stelt Tom Steenbergen. ‘A Flight to Lowlands Paradise was het allereerste popfestival van Nederland.’ Steenbergen (1949), die zijn halve werkzame leven doorbracht in de muziekindustrie en nu onder meer beheerder is van het Toppop-archief, schreef een boek over de opkomst van de Nederlandse livemuziekindustrie in de jaren 60: Poppioniers. Het wordt, hoe kan het ook anders, op Lowlands gepresenteerd. Utrecht was een mijlpaal, zegt Steenbergen. ‘Binnen een half jaar na de Flight had in Lochem het eerste openluchtfestival van ons land plaatsgevonden en waren in Amsterdam de poppodia Paradiso en Fantasio geopend.’ Hij wil maar zeggen: tussen november 1967 en mei 1968 is de basis gelegd van ons huidige, veelsoortige livemuziekcircuit dat uniek is in Europa en de wereld. ‘Vanaf toen kon Nederland, met name Amsterdam, uitgroeien tot het hippiecentrum van Europa.’

  Lees verder op pagina 32 van de VARAgids of op Blendle.

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven