Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Niet gelijk

 • Robert Reich

  Bericht van Tom Kleijn uit Port Kleijn, Ohio, waar de almaar groter wordende kloof tussen arm en rijk in de VS steeds zichtbaarder is. 

  2Doc: Inequality for all, donderdag 17 augustus, NPO 2, 23:45 uur

  Econoom Robert Reich legt uit waardoor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de VS is toegenomen.

   

  Robert Reich is al zijn halve leven bezig met inkomensongelijkheid. Hij was minister van Werkgelegenheid onder president Clinton, en geeft nog steeds bevlogen college aan diverse universiteiten. Zo ook in de documentaire Inequality for all. De professor reist onvermoeibaar van zijn huis naar universiteiten, spreekbeurten en bijeenkomsten. Wat elke keer centraal staat in zijn betoog is inkomensgelijkheid die mede veroorzaakt wordt door het verdwijnen van de middenklasse in Amerika. Reich legt uit hoe belangrijk die middle class is voor de economie van een land, en vertelt wat er gebeurt als de ongelijkheid tussen arm en rijk vergroot. En die ongelijkheid zie je overal, door heel Amerika.

  Een jaar geleden was ik in Port Clinton, Ohio. Een weinig bijzonder stadje dat vooral leeft van het vistoerisme aan de rand van Lake Erie. Port Clinton bestond een generatie geleden bijna alleen maar uit middle class. In de hele stad stonden overal ongeveer dezelfde huizen: vrijstaand, met een tuin en een of twee auto’s voor de deur. Vader werkte in een van de fabrieken in de omgeving en moeder zorgde voor de kinderen. Later kregen die kinderen het beter dan hun ouders.

  Dwars door Port Clinton loopt een spoorlijn die de grondstoffen naar de fabrieken bracht en producten mee terugnam naar Detroit, Chicago of Cleveland, de dichtbijgelegen grote steden. De kinderen in de stad gingen allemaal naar dezelfde scholen. Het maakte eigenlijk weinig uit of je blank of zwart was en van welke kant van het spoor je kwam: iedereen had ongeveer dezelfde kans op dezelfde toekomst.

  Een van hen was Virginia Parks. Geboren en getogen in Port Clinton. In de jaren 50 woonde ze met haar broers en zussen in een groot houten huis aan de rand van het meer. Vader en moeder Parks hadden een boerenbedrijf en alle kinderen in het gezin moesten hard meehelpen. Met succes: de kinderen konden naar school en Virginia ging zelfs naar de universiteit in de grote stad. Nu woont ze in een comfortabel huis aan de rand van Port Clinton, aan dezelfde kant van het spoor als waar ze ook opgroeide. Ze laat haar klassenfoto’s uit die tijd zien en vertelt: ‘Wij hadden allemaal het gevoel dat als je hard werkte, de Amerikaanse droom mogelijk was voor ons. En ik denk dat wij die kans gepakt hebben.’ Uiteindelijk heeft 80 procent van de leerlingen uit het examenjaar van Virginia het beter gedaan dan hun ouders.

  Lees verder op pagina 20 in de VARAgids, of op Blendle

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven