Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Interview: Tom Egbers

 • Tom Egbers

  Elke zondagavond neemt Tom Egbers met kenners de voorbije voetbalweek door. Een van de regelmatig terugkerende gasten, Özcan Akyol, spreekt met de gentleman-sportjournalist. 

  Tom Egbers wandelt het zonnige plein van Deventer op, exact op het tijdstip dat we met elkaar hebben afgesproken. Als hij me waarneemt, in het raam van mijn nieuwe woning, ontstaat er een jongensachtige glimlach op zijn gezicht. Hij heeft een wit overhemd aan, sjouwt een aktetas mee en doet uit beleefdheid even zijn zonnebril af: ‘Amigo!’

  Toen de hoofdredactie van dit blad me vroeg om hem te interviewen, riep dat allerlei praktische bezwaren op: ik zit zo nu en dan in Studio Voetbal, kan privé inmiddels ook goed met Tom opschieten en ben vooral geen doorgewinterde vragensteller die zich nederig in dienst van de persoon stelt om wie het allemaal gaat. We gaan toch een poging wagen. 

  Kijk, achter je, mijn vrouw en dochter komen er net ook aan.
  Geweldig. Wat een rijkdom. En wat is Mia prachtig. Ik kijk weleens naar een foto van mijn dochter toen zij ongeveer zes maanden oud was. Ze is een mooie vrouw geworden.

  We lopen naar Café Goesting aan de Brink. Tom wilde per se naar de stad van Kowet komen. Dat heeft natuurlijk te maken met zijn eigen geschiedenis in Almelo, waar hij in 1957 werd geboren. Hij verliet het oosten voor Groningen, daar speelde hij als jongeling in bandjes en zocht hij het avontuur. Hoewel hij bijna veertig jaar in Amsterdam woont, is hij zijn Overijsselse roots nooit vergeten.

  Waarom wordt jouw naam eigenlijk nooit genoemd bij de topverdieners van de NPO?
  Wat is dat voor een openingsvraag? Ik zit niet aan de grens, maar volg de discussie met belangstelling.

  En wat is je standpunt?
  Dat er mensen zijn die inderdaad te veel krijgen. Bij sommige omroepen ontvangen jongens en meisjes bakken met geld, zonder urgente of bijzondere televisie te maken. Wat Matthijs van Nieuwkerk doet is razendknap. Die moet elke avond presteren. Hij bepaalt de stemming in het land. Er wordt politiek beleid afgestemd op gesprekken in DWDD. Dan mag hij wat mij betreft veel verdienen. Híj wel. Matthijs is een uniek talent, dat wil je toch behouden? Het gaat dus om dosering. Ik ben tevreden met wat ik heb.  

   

   

  Lees verder op pagina 8 van de VARAgids of op Blendle.

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven