Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Zomergasten deel 4: Wim Opbrouck

 • Opbrouck

  Op de set van Ventoux leerde Wilfried de Jong de Vlaamse acteur Wim Opbrouck kennen. Ze raakten bevriend en gingen samen het toneel op. 'Wim wil het liefst alles en hij wil het nu.' Opbrouck volgens De Jong. 

  Zomergasten, zondag 12 augustus, NPO 2, 20:15 uur

  Janine Abbring praat met acteur Wim Opbrouck

   

  Er is iets tussen onze telefoons. Als Wim Opbrouck (49) belt vanuit het buitenland – en dat is zijn Vlaanderen toch ook – zit er vaak vertraging op de lijn. Hopeloos. We houden van timing en die gaat verloren in die slome seconde. Het leven moet swingen, verdomme. Uptempo, medium tempo, van slow naar halsbrekend snel. Tijd verliezen aan gemankeerde apparaten, dat is zonde.

  Goede musici tonen bij een optreden tijdens het oplopen en aftellen al hun klasse, hun gevoel voor het juiste ritme. Met Wim op toneel is het net zo: hij stáát er, meteen. Hij geeft letterlijk acte de présence.

  De eerste keer dat ik hem zag spelen, stond hij op het hoofdpodium van het theaterfestival in Avignon. Het was hartje zomer, in de buitenlucht zaten duizend mensen op een tribune. Wim was een louche figuur in Casimir en Caroline van NTGent, geregisseerd door Johan Simons. Ik ben kwijt waar het stuk over ging, maar Wim haal ik moeiteloos voor me; een losse motoriek, die stem, diep uit zijn torso (‘dat is mijn kathedraal’), zijn soepele heupen tijdens het dansen en die ver reikende blikken.

  Een paar jaar later ontmoetten we elkaar weer rond de speelfilm Ventoux, geschreven door Bert Wagendorp en regisseur Nicole van Kilsdonk. We houden alle twee van het cyclisme, in voorjaarsklassiekers rijdt Wim op zijn motor als seingever voor het peloton uit. Tijdens een tekstrepetitie nam ik Wim even apart: wie was ik dat ik met al mijn beperkingen ging samenspelen met een internationaal acteur met zo’n groot arsenaal?  Lees verder op pagina 38 van de VARAgids of op Blendle

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven